دوره 29، شماره 1 - ( زمستان 1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 8-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

M.Mustafa S, Alizadeh S, H. Saleh A, Majidi Z, Mousavi S H, kashani khatib Z. Evaluation the concentration of hormonal and cytokine parameters in beta thalassemia major patients. Intern Med Today 2022; 29 (1) :2-8
م.مصطفی شوان، علیزاده شعبان، ه.صالح احمد، مجیدی زیبا، موسوی سید هادی، کاشانی خطیب زهرا. بررسی غلظت پارامترهای هورمونی و سایتوکاینی در بیماران بتا تالاسمی ماژور. طب داخلی روز. 1401; 29 (1) :2-8

1- گروه هماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه هماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، alizadehs@sina.tums.ac.ir
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه کرکوک، کرکوک، عراق.
4- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
هدف: بتاتالاسمی یکی از گروه­های شایع هموگلوبینوپاتی ارثی است. هدف از این مطالعه بررسی غلظت هپسیدین، فریتین، برخی از اینترلوکین‌ها (IL-6 وIL-10 ) و برخی از هورمون­ها (تستوسترون و هورمون محرک فولیکول (FSH) در بیماران بتاتالاسمی در مقایسه با افراد سالم است.
مواد و روش ها: این مطالعه درباره‌ی 150 مرد بود. افراد به روش تصادفی­سازی ساده، در یک گروه مورد (بیماران بتاتالاسمی به تعداد 100 نفر) و یک گروه کنترل (افراد سالم به تعداد 50 نفر) قرار گرفتند. نمونه‌ها از بیمارستان آموزشی آزادی و بیمارستان الجمهوری عراق، از آوریل 2022 تا ژوئیهی 2022، انتخاب شدند. کارهای عملی و آزمایشگاهی در آزمایشگاه­های کرکوک واقع در عراق انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌های ما نشان داد که غلظت هپسیدین و فریتین در بیماران، نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی‌داری داشت (05/0P<). غلظت IL-6 و IL-10 در بیماران، نسبت به گروه شاهد، افزایش معنی‌داری داشت (05/0P<). غلظت هورمون‌های جنسی (تستوسترون و هورمون محرک فولیکول) در بیماران، نسبت به گروه کنترل، کاهش معنی‌داری داشت (05/0P<).
نتیجه گیری: بتاتالاسمی علاوه بر ایجاد مشکلات هماتولوژیک ناشی از جهش در ژن بتا، بیماران را با مشکلات دیگری مانند بی‌تعادلی ایمنی، التهابی و غدد درون ریز درگیر می‌کند. ارزیابی و پایش عوامل بیوشیمیایی، هورمونی و التهابی ذکرشده در مطالعه‌ی حاضر می­تواند به جلوگیری از عواقب ناشی از اضافه‌بار آهن در بتاتالاسمی کمک کند.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: مطالعه بيماری‌ها
دریافت: 1401/9/12 | پذیرش: 1401/12/11 | انتشار: 1402/1/8