دوره 28، شماره 1 - ( زمستان 1400 )                   جلد 28 شماره 1 صفحات 85-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarian M, Mohammadi Shirmahleh F, Borjali A, Hasanabadi H, Abolghasemi S. Effect of Acceptance and Commitment Therapy on Depression, Chronic Fatigue, and Pain Intensity in Patients with Fibromyalgia Syndrome: A Study with Expectancy Effect. Intern Med Today 2021; 28 (1) :70-85
اکبریان محسن، محمدی شیرمحله فاطمه، برجعلی احمد، حسن آبادی حمیدرضا، ابوالقاسمی شهلا. تأثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، خستگی مزمن و شدت درد در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا: مطالعه با اثر انتظار. طب داخلی روز. 1400; 28 (1) :70-85

1- گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2- گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. ، m_mohammadi1352@yahoo.com
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
4- گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
5- گروه روماتولوژی، دانشکده پزشکی، واحد تهران شمال، دانشگاه علوم‌پزشکی آزاد اسلامی، تهران، ایران.
اهداف: بیماران دارای فیبرومیالژیا، انعطاف‌پذیری روان‌شناختی بسیار محدودی دارند که می‌تواند به شدت درد، افسردگی و سایر اختلالات روان‌پزشکی منجر شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، خستگی مزمن و شدت درد در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا با اثر انتظار و پیگیری سه‌ماهه انجام شد.
مواد و روش ها: در این ‌پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون و پیگیری سه‌ماهه، چهل نفر از مراجعه‌کنندگان مبتلا به فیبرومیالژیا به بیمارستان بوعلی شهر تهران در سال1397 از طریق نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شده و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه بیست‌نفره آزمایش و کنترل (لیست انتظار) قرار گرفتند. از طریق هشت جلسه، آموزش گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای هر دو گروه انجام شد. آزمودنی‌ها قبل و بعد از آموزش به پرسش‌نامه‌های افسردگی بک، پرسش‌نامه درد مک‌گیل و شدت خستگی کروپ پاسخ دادند. جهت تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس و اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس و اندازه‌گیری مکرر نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علائم افسردگی، خستگی مزمن و شدت درد در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا تأثیر معناداری دارد (0/001>P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق توسعه پذیرش، وفق یافتن با شرایط بیماری و روابط بهتر بین‌فردی، منجر به بهبود نشانگان آسیب‌زا و کاهش شدت درد، افسردگی و خستگی مزمن می‌شود.
متن کامل [PDF 5599 kb]   (877 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1518 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1400/1/14 | پذیرش: 1400/4/9 | انتشار: 1400/10/11