دوره 27، شماره 4 - ( پاییز 1400 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 449-434 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokri H, Minooieanhaghigh M, Sharifzadeh A. The Synergistic Activity of Eugenol and Fluconazole on the Induction of Necrosis and Apoptosis in Candida Krusei Isolates of HIV+ Patients With Oral Candidiasis. Intern Med Today 2021; 27 (4) :434-449
شکری حجت اله، مینوئیان حقیقی محمد حسن، شریف‌زاده عقیل. ارزیابی عملکرد هم‌افزایی ضد کاندیدایی اوژنول و فلوکونازول و القای نکروز و آپوپتوز در جدایه‌های کاندیدا کروزئی بیماران ایدزی مبتلا به کاندیدیازیس دهانی. طب داخلی روز. 1400; 27 (4) :434-449

1- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران.
2- گروه میکروب‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران. ، drminooeian@gmu.ac.ir
3- گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
اهداف: حفره دهان دارای بیش از 200 گونه میکروبی است. گونه‌های کاندیدا، بخشی از فلور قارچی حفره دهان می‌باشند. در سال‌های اخیر، کاندیدا کروزئی به عنوان یک گونه کاندیدایی شایع دهانی در بیماران ایدزی‌‌‌ نسبت به برخی داروهای ضد قارچی مقاوم بوده است. ظهور قارچ‌های مقاوم به چند دارو، به‌ویژه در جمعیت‌های با کمبود ایمنی، یک معضل بزرگ جهانی است. امروزه، استفاده از گیاهان دارویی و ترکیبات خالص آن‌ها در درمان بیماری‌های عفونی، افق تازه‌ای را برای ما گشوده است. اهداف این مطالعه، بررسی عملکرد هم‌افزایی ضد کاندیدایی اوژنول و فلوکونازول و القای نکروز و آپوپتوز در جدایه‌های کاندیدا کروزئی بیماران ایدزی مبتلا به کاندیدیازیس دهانی است.
مواد و روش ها: آزمایش‌های حساسیت ضد قارچی با استفاده از روش براث میکرودایلوشن و سینرژی بین اوژنول و فلوکونازول با استفاده از روش چکربورد انجام شدند. اثرات نکروزی و آپوپتوزی عوامل ضد قارچی مختلف بر علیه کاندیدا کروزئی با استفاده از روش فلوسایتومتری آنالیز شدند.
یافته ها: در آزمایش‌های حساسیت ضد قارچی به روش براث میکرودیلوسیون، میانگین مقادیر MIC اوژنول و فلوکونازول برای جدایه‌های کاندیدا کروزئی، به ترتیب 755/06 و 60/1 میکروگرم در میلی‌لیتر بودند. طبق نتایج حاصل از آزمایش چکربورد، اوژنول در ترکیب با فلوکونازول، اثرهای هم‌افزایی معناداری علیه اکثر جدایه‌های مخمری آزمایش شده، نشان داد (05/P˂0). در واقع، اوژنول، حدود 81/81 درصد میزان MIC فلوکونازول را در مهار رشد کاندیدا کروزئی کاهش داد. نتایج آزمایش فلوسایتومتری نشان داد، ترکیب اوژنول + فلوکونازول بر جدایه‌ کاندیدا کروزئی در مقایسه با گروه کنترل، دارای اثرهای نکروزی‌ معناداری دارند (05/P˂0)، در حالی‌که اثرهای آپوپتوز اولیه و نهایی ناچیزی از این ترکیب مشاهده شد.
نتیجه گیری: از اوژنول برای کاهش دوز فلوکونازول، مهار رشد کاندیدا کروزئی مقاوم به فلوکونازول و نکروز سلول‌های مخمری می‌توان استفاده کرد.
متن کامل [PDF 4973 kb]   (766 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1497 مشاهده)
دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1400/3/12 | انتشار: 1400/7/9