دوره 27، شماره 1 - ( زمستان 1399 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 61-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beheshti M H, Amkani M, Zamani A, Tabrizi A, Jafari M. Investigating the Prevalence and Etiology of Accidents Recorded at Emergency Management Center of Gonabad City Using the Pareto Chart in 2018. Intern Med Today 2020; 27 (1) :48-61
بهشتی محمد حسین، امکانی مجتبی، زمانی امین، تبریزی اکرم، جعفری مصطفی. بررسی فراوانی و علل انواع حوادث ثبت‌شده در مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی شهرستان گناباد بر اساس نمودار پارتو در سال 1397. طب داخلی روز. 1399; 27 (1) :48-61

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
2- گروه آموزشی فوریت‌های پزشکی، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
3- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
4- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران. ، m.jafarizaveh@yahoo.com
چکیده:   (2085 مشاهده)
اهداف: سوانح و حوادث جزء علل اصلی بستری شدن و مرگ به شمار می‌روند. این مطالعه به بررسی شیوع و علل انواع حوادث ثبت شده در مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی شهرستان گناباد در سال 1397 با استفاده از نمودار پارتو پرداخته است.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی است و در آن اطلاعات مربوط به 12281 حادثه ثبت‌شده در سال 1397 بررسی شد و متغیر‌های مورد نیاز از قبیل تعداد حادثه، علل حادثه، سن، جنس و زمان حادثه به تفکیک حوادث مرتبط با حمل و نقل و حوادث غیرمرتبط با حمل و نقل جمع‌آوری شد و درنهایت با استفاده از نمودار پارتو و به کمک نرم‌افزار مینی‌تب نسخه 16، SPSS نسخه 18 و 2010 EXCEL مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: با توجه به نتایج، بالاترین نرخ حوادث مربوط به سقوط (542 مورد،46 درصد) و کمترین آن مربوط به حوادث سوختگی شیمیایی و سوختگی الکتریکی با یک مورد حادثه است. بیشترین شکایت افراد مراجعه‌کننده مربوط به تصادف است (15/5 درصد). در مطالعه حاضر نرخ حوادث جاده‌ای بیشتر از حوادث درون‌شهری است (به ترتیب 8142 "66 درصد" و 4208 مورد "34 درصد"). بیشترین میزان حوادث مربوط به موتور سیکلت (748مورد "47 درصد") و خودروی سبک (744 مورد "47 درصد") است و تعداد حوادث رخ‌داده در ماه شهریور و فروردین بیشتر است. بیشترین حوادث در سن 16 تا 20 سال و در افراد مذکر است.
نتیجه گیری: از آنجا که حوادث مربوط به سقوط و برخورد با نیروی مکانیکی بیشترین میزان شیوع را دارد، بایستی در جهت پیشگیری از این قبیل حوادث و بررسی علل ایجاد آن‌ها منابع مالی و انسانی بیشتری تخصیص یابد و با توجه به اینکه بیشترین شکایت افراد مراجعه‌کننده به مرکز فوریت پزشکی تصادف است و نرخ حوادث جاده‌ای بیشتر است، توسعه آگاهی مردم نسبت به رعایت اصول ایمنی در هنگام رانندگی و افزایش ضریب ایمنی جاده‌ها ضروری است.
متن کامل [PDF 4235 kb]   (1358 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (7536 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1398/11/22 | پذیرش: 1399/4/31 | انتشار: 1399/10/10