دوره 27، شماره 1 - ( زمستان 1399 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 47-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghery Kakhki S, Basiri Moghadam M, Sadeghmoghadam L. The Prevalence of Disability and Its Relationship With the Demographic Characteristics of the Elderly in Gonabad City, Iran, in 2019. Intern Med Today 2020; 27 (1) :34-47
باقری کاخکی صالح، بصیری مقدم مهدی، صادق مقدم لیلا. شیوع ناتوانی و ارتباط آن با ویژگی‌های جمعیت‌شناختی سالمندان شهر گناباد در سال 1398. طب داخلی روز. 1399; 27 (1) :34-47

1- گروه پرستاری سلامت سالمندان و روانپرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
2- گروه پرستاری داخلی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران.
3- گروه پرستاری سلامت سالمندان و روانپرستاری، دانشکده پرستاری، مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم‌پزشکی گناباد، گناباد، ایران. ، is_moghadam@yahoo.com
اهداف: ناتوانی، استقلال افراد سالمند و کیفیت زندگی آنان را کاهش و وابستگی آن‌ها را افزایش می‌دهد و باعث نیازمندی فرد سالمند به حمایت‌های روزافزون، افزایش پذیرش در خانه سالمندان و مرگ زودرس می‌شود. هدف این پژوهش؛ تعیین میزان ناتوانی و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان شهر گناباد بود.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی (از نوع مقطعی) و به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی روی 470 نفر از سالمندان 60 سال و بالاتر ساکن شهر گناباد انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه مشخصات جمعیت‌شناختی و پرسش‌نامه استاندارد‌شده سازمان جهانی بهداشت برای بررسی ناتوانی درسالمندان بود. اطلاعات جمع‌آوری‌شده با استفاده از نرم‌افزارSPSS نسخه 14/5 و آزمون کای‌اسکوئر و رگرسیون لجستیک رتبه‌ای تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
یافته ها: 35/6 درصد سالمندان دارای ناتوانی خیلی کم، 40/6 درصد کم، 15/2 متوسط و 8/6 درصد دارای ناتوانی شدید بودند. سن (0/001>P)، جنس (0/03=P)، سطح سواد (0/001>P)، و سابقه بیماری زمینه‌ای (0/001>P) پیش‌بینی کننده‌های معنی‌دار ناتوانی سالمندان بودند.
نتیجه گیری: بین ناتوانی و افزایش سطوح آن با سالمند شدن فرد ارتباط وجود دارد‌، با توجه به افزایش ﺟﻤﻌﻴﺖ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان، لزوم اهمیت ﺑﻪ ﺳﻼﻣﺖ، ﻛﺎهش ﻧﺎﺗﻮانی‌ها و ارﺗﻘﺎی ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪگی آﻧﺎن برای حفظ زندگی مستقل و عدم وابستگی، ﺿﺮوری اﺳﺖ.
واژه‌های کلیدی: ناتوانی، سالمند، عوامل مرتبط، گناباد
متن کامل [PDF 4114 kb]   (1234 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1844 مشاهده)
دریافت: 1398/9/27 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/10/10