دوره 26، شماره 2 - ( بهار 1399 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 155-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aboeepoor S, Dehghani Ashkezari M, Aboee-Mehrizi F, Haghiralsadat B F, Nikoonahad Lotfabadi N. Designing and Characterizing Nano-carriers Containing Nepeta Persica Extract and Their Effect on Bone Cancer. Intern Med Today 2020; 26 (2) :142-155
ابوئی‌پور سمانه، دهقانی اشکذری محمود، ابویی مهریزی فاطمه، حقیرالسادات بی بی فاطمه، نیکونهاد لطف آبادی نرگس. طراحی و مشخصه‌یابی حامل نانویی حاوی عصاره Nepeta persica و تأثیر آن بر سرطان استخوان (رده سلولی MG-63). طب داخلی روز. 1399; 26 (2) :142-155

1- مرکز تحقیقات زیست‌فناوری پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اشکذر، یزد، ایران.
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران. ، aboeef@yahoo.com
3- مرکز نانوتکنولوژی و مهندسی بافت، پژوهشکده علوم تولید مثل یزد، دانشگاه علوم‌پزشکی شهید صدوقی یزد. یزد، ایران.
4- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران.
اهداف نیوزوم‌ها به عنوان حاملینی برای تحویل هدفمند دارو در سیستم‌های نوین دارورسانی، مورد توجه قرار گرفته‌اند. با توجه به خواص بیولوژیکی منحصربه‌فرد گیاه پونه‌سای ایرانی (جنس Nepta)، در این پژوهش از این گیاه جهت تهیه فرمول بهینه نیوزوم حاوی عصاره و بررسی خاصیت سمیت سلولی آن استفاده شد.
مواد و روش ها ابتدا عصاره گیاه پونه‌سای ایرانی تهیه شد. سپس، با استفاده از دو ترکیب کلسترول و Span-60، سامانه نانونیوزومی حاوی عصاره طراحی و تولید شد. ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی سامانه توسط FTIR و SEM بررسی شد. از تست TTM (3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) نیز جهت تعیین سمیت سلولی عصاره و سامانه حاصل در برابر سلول‌های سرطانی استخوان (MG63) استفاده شد.
یافته ها فرمولاسیون بهینه با ترکیب کلسترول و Span-60 با نسبت 80:20 به دست آمد. میزان آزادسازی با شیب ثابت در مدت‌زمان طولانی ادامه داشت. میزان زنده‌مانی سلول‌‌های MG-63 در مقابل 100 میکروگرم بر میلی‌لیتر از فرم آزاد عصاره N. persica و سامانه نیوزومی‌حاوی آن، به ترتیب 22 و 88/5 درصد بود.
نتیجه گیری نتایج حاصل نشان داد که عصاره پونه­‌سای ایرانی دارای اثرات ضدسرطانی است و نیوزوم‌ها می‌توانند این اثرات را بهبود بخشیده و به عنوان حامل‌هایی مناسب برای رساندن عصاره به بافت هدف مورد استفاده قرار گیرند.
واژه‌های کلیدی: Nepta persica، نیوزوم، MTT، سلول سرطانی MG-63
متن کامل [PDF 6187 kb]   (2477 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3402 مشاهده)
دریافت: 1398/3/18 | پذیرش: 1398/8/22 | انتشار: 1399/4/1