دوره 26، شماره 4 - ( پائیز 1399 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 467-448 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosadegh A, Astaneh A, Naghizadeh H, Mardaneh J. Characterization of Antibiotic Resistance Profile and Detection of pap and blaCTX-Genes in Escherichia coli Isolates. Intern Med Today 2020; 26 (4) :448-467
مصدق احمد، آستانه اکرم، نقی زاده حمید، مردانه جلال. بررسی فراوانی ژن بیماری‌زای pap و بتالاکتاماز وسیع‌الطیف blaCTX-M در ایزوله‌های اشریشیاکلی جدا‌شده از نمونه ادرار بیماران سرپایی. طب داخلی روز. 1399; 26 (4) :448-467

1- گروه میکروب‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
2- گروه میکروب‌شناسی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران. ، Jalalmardaneh@yahoo.com
اهداف: اشریشیاکلی یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد‌کننده عفونت‌های انسانی اکتسابی از بیمارستان و جامعه است و به‌آسانی مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های مورد استفاده در انسان‌ها و حیوانات را به دست می‌آورد‌. هدف اصلی این مطالعه بررسی فراوانی ژن بیماری‌زای pap و بتالاکتاماز وسیع‌الطیف blaCTX-M در ایزوله‌های اشریشیاکلی جدا‌شده از نمونه ادرار بیماران سرپایی مراجعه‌کننده به بیمارستان آیت‌الله مدنی بجستان بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی از مرداد 1396 تا اسفند 1396، صد ایزوله اشریشیاکلی از نمونه ادرار بیماران در بیمارستان آیت‌الله مدنی بجستان در شمال شرق ایران جداسازی شدند. تست حساسیت آنتی‌بیوتیکی و بررسی تولید بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف بر اساس دستورالعمل مؤسسه استانداردهای بالینی و آزمایشگاهی انجام شد. از روش PCR برای شناسایی ژن بیماری‌زا pap و ژن مقاومت آنتی‌بیوتیکی blaCTX-M استفاده شد.
یافته ها: صد ایزوله اشریشیاکلی از نمونه ادرار بیماران (21 مرد و 79 زن) جدا شدند. کارباپنم‌ها مؤثر‌ترین آنتی‌بیوتیک علیه ایزوله‌ها بودند. چهار سویه (4 درصد) به کلیستین مقاوم بودند. به طور کلی 27 سویه (27 درصد) ‌از نظر تولید بتالاکتاماز وسیع‌الطیف مثبت بودند. کارباپنم‌ها مؤثر‌ترین آنتی‌بیوتیک علیه سویه‌های تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف بودند. به ترتیب 82 درصد و 89 درصد ایزوله‌ها از نظر ژن blaCTX-M و pap مثبت بودند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که سویه‌های تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف و با سطح بالایی از مقاومت دارویی و فاکتورهای خطر بیماری‌زا، خطر بالقوه برای بخش‌های بیمارستانی است. ایزوله‌های مقاوم به کلیستین یافت‌شده در مطالعه زنگ خطری محسوب می‌شوند.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1397/11/15 | پذیرش: 1398/7/22 | انتشار: 1399/7/9