دوره 26، شماره 1 - ( زمستان 1398 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 23-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khanirad E, Haddad F, Soleymanifard S. Comparing the Radioprotective Effects of Brewed Rosa damascena and Vitamin E on Ionizing Radiation-Induced Chromosomal Aberrations in Human Peripheral Blood Lymphocytes Using Micronucleus Assay in Binucleated Cells. Intern Med Today 2019; 26 (1) :14-23
خانی راد الهام، حداد فرهنگ، سلیمانی فرد شکوه الزمان. مقایسه اثر محافظتی دم‌کرده گل محمدی و ویتامین E بر صدمات کروموزومی ناشی از تابش اشعه x در لنفوسیت‌های خون انسان با استفاده از آزمون میکرونوکلئوس در سلول‌های دوهسته‌ای. طب داخلی روز. 1398; 26 (1) :14-23

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشکاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، haddad@um.ac.ir
3- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
اهداف: هر روزه افراد بیشتری به دلایل شغلی و درمانی در معرض تأثیرات مخرب پرتوهای یونیزان، از جمله آسیب‌های کروموزومی قرار می‌گیرند. ترکیبات محافظ پرتو می‌توانند با مکانیسم‌هایی نظیر به دام انداختن رادیکال‌های آزاد، اهدای هیدروژن به مولکول‌های آسیب‌دیده و افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی موجب کاهش این نوع آسیب‌ها شوند. گیاهان دارویی که به طور سنتی در جوامع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند، به دلیل عوارض جانبی کمتر و مقرون‌به‌صرفه بودن نسبت به محافظت‌کننده‌های شیمیایی از جایگاه ویژه‌ای در این ارتباط برخوردارند. گل محمدی از جمله گیاهان دارویی است که مصرف گسترده‌ای در طب سنتی داشته و دارد. هدف این مطالعه بررسی اثرات ضد‌پرتوی این گیاه است.
مواد و روش ها: در یک مطالعه آزمایشگاهی، تأثیر حفاظتی یک هفته مصرف دم‌کرده گل محمدی در مقابل آسیب القا‌شده توسط ۲Gy اشعه ایکس در مقایسه با ویتامین E، در لنفوسیت‌های خون محیطی پنج داوطلب در زمان‌های ۱، ۲۴، ۹۶ ساعت و یک هفته پس از آخرین مصرف با استفاده از آزمون میکرونوکلئوس در سلول‌های دوهسته‌ای، بررسی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که دم‌کرده گل محمدی درست پس از آخرین مصرف می‌تواند فراوانی میکرونوکلئوس را به شکل معنی‌داری کاهش دهد. این کاهش فراوانی مشابه تأثیر ویتامین E در همین زمان است.
نتیجه گیری: نتایج نشان می‌دهند مصرف دم‌کرده گل محمدی قابلیت حفاظت سلولی در برابر آسیب‌های ناشی از تابش اشعه یونیزان را داراست و می‌تواند به عنوان یک محافظت‌کننده ارزان‌تر و با امکان مصرف روزانه نسبت به ویتامین E مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 2971 kb]   (1835 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2102 مشاهده)
دریافت: 1397/11/5 | پذیرش: 1398/6/19 | انتشار: 1398/10/11