دوره 25، شماره 1 - ( زمستان 1397 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 56-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Derakhshan S, Rahimi Pordanjani T, Amani M. The Relationships between Work- Family Conflict and Marital Adjustment in Married Female Nurses: The Moderating Role of Social Support. Intern Med Today 2019; 25 (1) :50-56
درخشان صغری، رحیمی پردنجانی طیبه، امانی ملاحت. بررسی رابطۀ بین تعارض کار- خانواده و سازگاری زناشویی در پرستاران زن متأهل: نقش تعدیل کننده حمایت اجتماعی. طب داخلی روز. 1397; 25 (1) :50-56

1- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران.
2- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران. ، tayebe.rahimi@yahoo.com
اهداف: سازگاری زناشویی یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر بقاء و دوام خانواده می­باشد. بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با آن از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کنندگی حمایت اجتماعی در رابطۀ بین تعارض کار- خانواده و سازگاری زناشویی پرستاران زن متأهل بود.
روش پژوهش: در این پژوهشِ توصیفی-همبستگی، جامعۀ آماری کلیه پرستاران زن متأهل شاغل در بیمارستان­های آموزشی شهر بجنورد بودند (340=N). 200 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه­های سازگاری زناشویی، تعارض کار-خانواده و حمایت اجتماعی استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخۀ 22 انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، ضریب همبستگی بین تعارض کار خانواده (228/0- =r)، خانواده کار (441/0- = r) و حمایت اجتماعی (596/0 = r) با سازگاری زناشویی معنی داری بود (001/0>p). نتایج همچنین نشان داد تعامل تعارض کار خانواده و حمایت اجتماعی، ورای اثرات متغیرهای اصلی، 1/1 درصد واریانس انحصاری افزوده را (011/0=R2Δ، 58/3= FΔ، 05/0>P) و تعامل تعارض خانواده کار و حمایت اجتماعی، 8/1 درصد واریانس انحصاری افزوده را (018/0=R2Δ، 95/5= FΔ، 015/0>P) برای مدل ایجاد کردند.
نتیجه ­گیری: نتایج اهمیت حمایت اجتماعی را به عنوان تعدیل­کننده رابطه بین تعارض کار- خانواده و سازگاری زناشویی نشان داد. بنابراین به سازمان­های خدماتی و درمانی پیشنهاد می­شود با ارائه برنامه های حمایتی، تأثیر تعارض کار -خانواده را بر سازگاری زناشویی کارکنان متأهل خود کاهش دهند.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1397/3/29 | پذیرش: 1397/7/25 | انتشار: 1397/10/1