دوره 24، شماره 4 - ( پاییز 1397 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 269-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidi G, Salami M, Talaei A. Evaluating Effects of Maternal Separation on Morphine-dependency and Spatial Learning and Memory of Rats. Intern Med Today 2018; 24 (4) :263-269
حمیدی غلامعلی، سلامی محمود، طلائی سید علیرضا. بررسی تاثیر محرومیت از تیمار مادری بر وابستگی به مورفین و یادگیری و حافظه فضائی موشهای صحرایی. طب داخلی روز. 1397; 24 (4) :263-269

1- مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2- مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، talaei@kaums.ac.ir
اهداف: مواجه شدن با محرومیت از تیمار مادری در ابتدای زندگی منجر به ایجاد اختلال در فعالیتهای شناختی و نوروشیمیائی مغز میشود. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر محرومیت از تیمار مادری بر یادگیری و حافظه فضائی موشهای صحرائی وابسته به مورفین بودهاست.
مواد و روشها: مطالعه تجربی حاضر روی 40 سر موش صحرائی نر نژاد ویستار 45 روزه در گروههای کنترل (CO)، وابسته به مورفین (MD) و 3 گروه از موشهایی که طی یک (MS1)، دو (MS2) و سه (MS3) هفته اول پس از تولد روزانه 3 ساعت از تیمار مادری محروم بودند، انجام شد. بهجز گروه کنترل بقیه گروه‌‌ها هر 12 ساعت یکبار 10 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن مورفین سولفات بهصورت زیرپوستی بهمدت 10 روز دریافت کردند. در روز یازدهم علائم سندروم محرومیت بررسی شد و طی 4 روز بعد یادگیری فضائی در ماز آبی موریس سنجیده شد. روز آخر نیز حافظه فضائی بررسی گردید.
یافتهها: اگرچه وابستگی به مورفین بر یادگیری و حافظه فضائی موشهای صحرائی تاثیری نداشت، اما محرومیت از تیمار مادری به مدت 3 هفته باعث شد حیوانات بهمنظور یافتن سکوی پنهان زمان و مسافت بیشتری را در مقایسه با گروه CO صرف کنند (0.001>p برای هردو مقایسه). همچنین، باعث شد موشهای صحرائی زمان کمتر و مسافت کمتری را در ربع هدف در مرحله بازخوانی حافظه بگذرانند (0.001>p  برای هردو مقایسه).
نتیجهگیری: درمجموع میتوان گفت محرومیت از تیمار مادری باعث ایجاد اختلال در یادگیری و حافظه فضائی موشهای صحرائی میشود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1396/12/5 | پذیرش: 1397/5/15 | انتشار: 1397/6/31