دوره 24، شماره 1 - ( زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 52-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare Bidaki M, Baniasadi M, Bakhshi T, Afkar E, Akbari N. Relationship between Oral Colonization of Candida albicans and Dentistry. Intern Med Today 2018; 24 (1) :47-52
زارع بیدکی مجید، سعیدی فائزه، بنی اسدی محدثه، بخشی تکتم، افکار احسان، اکبری نرجس. ارتباط بین اشتغال در حرفه دندان‌پزشکی و کلونیزاسیون دهانی قارچ کاندیدا آلبیکانس. طب داخلی روز. 1396; 24 (1) :47-52

1- مرکز تحقیقات بیماری های عفونی ، m.zare@live.co.uk
2- گروه بیماری‌های دهان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- آزمایشگاه مرکزی، بیمارستان ولی عصر، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
اهداف: با توجه به پتانسیل وجود آلودگی‌های قارچی و نیز تماس نزدیک دندان‌پزشکان با حفره دهان بیماران خود، این سئوال مطرح است که آیا پرداختن به حرفه دندان‌پزشکی را می‌توان به‌عنوان یک عامل خطر برای آلودگی دهانی با کاندیدا آلبیکانس در نظر گرفت؟ هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین اشتغال در حرفه دندان‌پزشکی و کلونیزاسیون دهانی قارچ کاندیدا آلبیکانس بود.
ابزار و روش‌ها: پژوهش توصیفی حاضر از نوع مورد- شاهدی در سال 1395 در بین 35 دندان‌پزشک شاغل در مطب از جامعه دندان‌پزشکان شاغل در شهر بیرجند (به‌عنوان گروه مورد) و 37 نفر از شاغلان غیربالینی در بخش‌های اداری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (به‌عنوان گروه شاهد) انجام شد که به‌روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. نمونه‌برداری شامل برداشت از ترشحات بزاقی و سطح پشتی زبان بود. افراد با نتایج کشت مثبت به عنوان حاملان دهانی کاندیدا آلبیکانس در نظر گرفته شدند. تحلیل داده‌ها با کمک نرم‌افزار SPSS 18 و از طریق آزمون‌های آماری مجذور کای و دقیق فیشر صورت گرفت.
یافته‌ها: اگر چه تعداد موارد مثبت کشت کاندیدا آلبیکانس در نمونه‌های دهانی گروه دندان‌پزشکان (1/17%) بیشتر از دوبرابر کشت مثبت در گروه کنترل (1/8%) بود، اما تفاوت معنی‌داری بین این دو گروه مشاهده نشد (05/0p>).
نتیجه‌گیری: دندان‌پزشکان بیش از صاحبان مشاغل غیربالینی در معرض خطر آلودگی و کلونیزاسیون دهانی نیستند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشكي آزمايشگاهی
دریافت: 1395/6/20 | پذیرش: 1396/8/17 | انتشار: 1396/10/11