دوره 23، شماره 4 - ( پاییز 1396 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 324-319 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eshgizadeh M, Moshki M, Mojtabavi J, Derakhshan N. Effect of Foot Reflexology on Milk Production in Mothers with Premature Infants. Intern Med Today 2017; 23 (4) :319-324
عشقی زاده مریم، مشکی مهدی، مجتبوی سید جواد، درخشان نرگس. تاثیر ماساژ بازتابی پا بر تولید شیر در مادران با نوزاد نارس. طب داخلی روز. 1396; 23 (4) :319-324

1- مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پژشکی گناباد، گناباد، ایران
2- گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پژشکی گناباد، گناباد، ایران

اهداف: نیاز نوزادان نارس به شیر مادر در دوره نوزادی برای رسیدن به رشد مطلوب بیش از هر زمان دیگری است و نداشتن شیر کافی، مشکل عمومی زنانی است که نوزاد نارس دارند. یکی از درمان‌های پیشنهادی برای کمک به این موضوع ماساژ بازتابی است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر ماساژ بازتابی بر تولید شیر در مادران با نوزاد نارس بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوگروهه، 30 مادر دارای نوزاد نارس بستری در بیمارستان شهدای قوچان در سال 1395 به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله ماساژ بازتابی پا را در سه روز متوالی به‌مدت 20 دقیقه دریافت کردند و گروه کنترل فقط تحت مراقبت‌های روتین بخش قرار گرفتند. میزان حجم شیر در قبل و 30 دقیقه بعد از ماساژ در روز اول و سوم مطالعه اندازه‌گیری شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 22 و آزمون‌های آماری مجذور کای، T مستقل و آنالیز واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین حجم شیر در روز اول بعد از ماساژ بازتابی در گروه مداخله با گروه کنترل اختلاف آماری معنی‌داری نداشت (79/0=p اما در روز سوم میانگین حجم شیر بعد از ماساژ بازتابی در گروه مداخله با گروه کنترل از نظر آماری اختلاف معنی‌دار داشت (02/0=p). اختلاف میانگین حجم شیر مادران در گروه مداخله در روز سوم ،بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله معنی‌دار نبود (187/0=p).

نتیجه‌گیری: ماساژ بازتابی بر تولید شیر در مادران با نوزاد نارس موثر نیست.

واژه‌های کلیدی: ماساژ بازتابی، شیردهی، نوزاد نارس
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: طب اطفال