دوره 24، شماره 1 - ( زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 72-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdizadeh Torghadar S, Soltani M, Samargandian S, Zarban A, Ebrahimzadeh S. Comparison of Glucose Levels of the First and Second Fingertip Blood Drops in Edematous Diabetic Patients Hospitalized in Intensive Care Units (Point Of Care Method) . Intern Med Today 2018; 24 (1) :67-72
مهدی زاده طرقدر سید موسی، سلطانی منصور، سمرقندیان سعید، زربان اصغر، ابراهیم زاده سعید. مقایسه میزان گلوکز قطره اول و بعدی خون سرانگشتی در بیماران دیابتی ادماتوی بخش مراقبت‌های ویژه به‌روش کانون‌تیماری. طب داخلی روز. 1396; 24 (1) :67-72

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه هوشبری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، Mscn63@yahoo.com
3- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
اهداف: بر­اساس اصول فیزیولوژی، خون مورد استفاده در سیستم کانون­تیماری خون مویرگی است که محتویات بیوشیمی آن در تعادل با مایع میان­بافتی است. در بیماران دیابتی ادماتو، قطرات اول و دوم خون محل نیشترزده­شده به‌لحاظ ظاهری با یکدیگر متفاوتند. در مراکز درمانی کشور قطره اول به عنوان آزمایش گلوکز خون به­روش کانون­تیماری استفاده می­شود. این مطالعه با هدف مقایسه سنجش میزان گلوکز از طریق قطره اول و بعدی خون سرانگشتی و نمونه خون وریدی بیماران دیابتی اِدِماتوی بخش مراقبت­های ویژه سکته مغزی اجرا شد.
مواد و روش­ها : در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1390، تعداد 103 بیمار دیابتی ادماتوی بستری در بخش آی‌سی‌یو سکته مغری مرکز قائم مشهد به‌روش نمونه­گیری در­دسترس انتخاب شدند. گلوکومتری با قطرات خون اول و بعدی مویرگی و نمونه استاندارد وریدی همزمان صورت پذیرفت. داده­ها به­کمک نرم­افزار SPSS 17 و توسط آزمون­های آماری تحلیل واریانس با اندازه‌های تکراری، آزمون T زوجی و نمودار بلند- آلتمن تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ها: در میزان گلوکز خون دو قطره اول و بعدی سرانگشتی اختلاف معنی­داری وجود نداشت (257/0=p)، در حالی که بین نمونه قطره اول و بعدی با نمونه استاندارد وریدی اختلاف معنی­دار مشاهده شد (05/0p<). همچنین بین دو قطره در بیان نتایج گلوکومتری همبستگی شدید وجود ­داشت.
نتیجه­گیری: استفاده از قطره خون اول یا بعدی مویرگی نتایج گلوکومتری یکسانی دارد.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشكي آزمايشگاهی
دریافت: 1395/4/15 | پذیرش: 1396/8/10 | انتشار: 1396/10/9