دوره 23، شماره 2 - ( بهار 1396 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 155-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tafakkor S, Sadoughi D, Rahbarian R. Effect of Aqueous Extract of Launaea acanthodes on DNA Oxidative Damage and Antioxidant Enzymes Activities in Diabetic Rats Testes Tissue. Intern Med Today 2017; 23 (2) :149-155
تفکر ثمانه، صدوقی سید دامون، رهباریان راهله. اثر عصاره آبی چرخه بر آسیب اکسیداتیو DNA و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در بافت بیضه موش‌های صحرایی دیابتی. طب داخلی روز. 1396; 23 (2) :149-155

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد تهران، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، damoon.sadughi@gmail.com

اهداف: استرس اکسیداتیو در شروع و پیشرفت بیماری دیابت نقش بسیار مهمی دارد. با توجه به خواص آنتی­اکسیدانی و ضددیابتی گیاه چرخه، هدف این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی گیاه چرخه بر آسیب اکسیداتیو DNA و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی بافت بیضه موش­های صحرایی دیابتی بود.

مواد و روش­ها: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به­طور تصادفی به چهار گروه 8­تایی؛ شاهد سالم، شاهد دیابتی و گروه­های دیابتی تجربی تحت تیمار با عصاره آبی گیاه چرخه تقسیم شدند. دیابت در گروه­های شاهد دیابتی و دیابتی تجربی، با یک­بار تزریق داخل‌صفاقی آلوکسان القا شد. عصاره آبی گیاه چرخه (با غلظت­های 100 و 200میلی­گرم بر کیلوگرم) یک روز در میان به­مدت یک ماه به‌صورت داخل‌صفاقی به گروه­های دیابتی تجربی تزریق شد، ولی به گروه‌های شاهد فقط آب مقطر استریل تزریق شد. در پایان دوره، فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانی، همچنین میزان 8-هیدروکسی‌داکسی­گوانوزین و مالون­دی­آلدئید در بافت بیضه مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم­افزار آماری SPSS 20 و آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: فعالیت بافتی آنزیم­های آنتی­اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون‌پراکسیداز و کاتالاز در گروه­های دیابتی تجربی تیمارشده با غلظت­های 100 و 200میلی­گرم بر کیلوگرم عصاره آبی گیاه چرخه به­صورت وابسته به دوز در مقایسه با گروه شاهد دیابتی به­طور معنی­داری افزایش و میزان 8-هیدروکسی‌داکسی­گوانوزین و مالون‌دی­آلدئید به­طور معنی­داری کاهش یافت (05/0p<).

نتیجه­گیری: تجویز وابسته به دوز عصاره آبی گیاه چرخه باعث افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب اکسیداتیو DNA در بافت بیضه موش­های صحرایی دیابتی می‌شود.

دریافت: 1395/3/25 | پذیرش: 1395/5/4 | انتشار: 1395/12/21