دوره 23، شماره 1 - ( زمستان 1395 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 98-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nobahari M, Shahanipour K. Effect of Methanolic Extract of Silybum marianum Seed on the Levels of Glucose, Oxidative Indicators and Biochemical Factors in the Serum of Male Diabetic Wistar Rats . Intern Med Today 2017; 23 (1) :93-98
نوبهاری معصومه، شاهانی پور کهین. اثر عصاره متانولی بذر خارمریم بر میزان گلوکز، شاخص‌های اکسایشی و فاکتورهای بیوشیمیایی در سرم موش‌های صحرایی دیابتی نر ویستار. طب داخلی روز. 1395; 23 (1) :93-98

1- گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، Shahanipour_k@yahoo.com

اهداف: دیابت یک اختلال متابولیک است که منجر به افزایش استرس اکسیداتیو و کاهش سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی می‌شود. هدف مطالعه حاضر، تعیین اثرات عصاره متانولی بذر خارمریم بر سطح گلوکز، شاخص‌های اکسیداتیو و فاکتورهای بیوشیمیایی در موش‌های صحرایی دیابتی بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر سفید نژاد ویستار به‌طور تصادفی به چهار گروه 6تایی؛ کنترل سالم (کنترل‌منفی)، کنترل دیابتی بدون تیمار با عصاره (کنترل‌مثبت) و دو گروه دیابتی تحت تیمار با دو دوز 150 و 100میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره متانولی تقسیم شدند. القای دیابت با استفاده از داروی استرپتوزوتوسین به‌صورت تک‌دوز و داخل‌صفاقی به‌میزان 60میلی‌گرم بر کیلوگرم صورت گرفت و پس از مشاهده علایم دیابت تیماره عصاره‌ها به‌مدت 4 هفته به‌صورت روزانه و داخل‌صفاقی انجام شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: تیمار با عصاره متانولی بذر خارمریم سبب کاهش وزن، سطح گلوکز خون، کلسترول، مالون‌دی‌آلدئید و پروتئین کربونیل و افزایش میزان HDL و فعالیت آنزیم پاراکسوناز در گروه‌های تیمار نسبت به گروه کنترل دیابتی شد که موثرترین غلظت عصاره در کاهش کلسترول، گلوکز، پروتئین کربونیل، مالون‌دی‌آلدئید و افزایش فعالیت آنزیم پاراکسوناز 150میلی‌گرم بر کیلوگرم و موثرترین غلظت در افزایش HDL و وزن 100میلی‌گرم بر کیلوگرم بود (05/0p<).

نتیجه‌گیری: تزریق عصاره متانولی بذر گیاه خارمریم سبب ایجاد تغییرات مثبت در شاخص‌های اکسیداتیو و فاکتورهای بیوشیمیایی در موش‌های صحرایی دیابتی می‌شود.

دریافت: 1394/11/3 | پذیرش: 1395/3/17 | انتشار: 1395/10/11