دوره 22، شماره 4 - ( پاییز 1395 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 358-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

Matoury Pour P, Mahmoudi M, Mafari Manesh H, Ebrahim Pour S, Rafiei F, Asgari P. Comparing the Pain and Anxiety of Intravenous Access in Supine and Sitting Positions. Intern Med Today 2016; 22 (4) :353-358
مطوری پور پگاه، محمودی مختار، جعفری منش هادی، ابراهیم پور سبحان، رفیعی فاطمه، عسگری پروانه. مقایسه درد و اضطراب ناشی از رگ‌گیری در وضعیت‌های خوابیده و نشسته. طب داخلی روز. 1395; 22 (4) :353-358

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، mahmodimokhtar85@gmail.com
3- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

اهداف: نصب خط وریدی برای بیشتر بیماران یک تجربه ناخوشایند و دردناک است. بنابراین ضروری است روش‌های جدیدی به‌منظور کاهش یا حتی حذف درد در ناحیه تزریق بیماران ارایه شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر وضعیت‌دهی (نشسته یا خوابیده) حین نصب خط وریدی بر میزان درد و اضطراب بعد از آن در بیماران بود.

ابزار و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1394، 60 بیمار بستری در بخش‌های داخلی بیمارستان آموزشی درمانی امیرالمومنین(ع) اراک به‌روش دردسترس انتخاب و براساس تخصیص تصادفی ساده به دو گروه وضعیت نشسته و وضعیت خوابیده به پشت تقسیم شدند. شاخص‌های شدت درد و شدت اضطراب، قبل و بعد از انجام رگ‌گیری در هر دو گروه براساس مقیاس دیداری (VAS) مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون‌های مجذورکای، T زوجی و T مستقل تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین نمره اضطراب قبل از رگ‌گیری در دو گروه با یکدیگر اختلاف آماری معنی‌داری نداشت (05/0p>)، اما بعد از رگ‌گیری میانگین نمره اضطراب و همین طور میانگین نمره درد در گروه نشسته به‌صورت معنی‌داری بیشتر از گروه خوابیده بود (0001/0=p). همچنین میانگین نمره اضطراب در گروه خوابیده، قبل و بعد از رگ‌گیری با یکدیگر اختلاف آماری معنی‌دار نشان داد (0001/0=p)، اما در گروه نشسته بین قبل و بعد از رگ‌گیری تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p>).

نتیجه‌گیری: قرارگرفتن در وضعیت خوابیده به پشت در مقایسه با وضعیت نشسته حین نصب خط وریدی می‌تواند باعث کاهش میزان درد و اضطراب بعد از آن در بیماران شود.

واژه‌های کلیدی: اضطراب، درد، وضعیت، خط وریدی
دریافت: 1394/10/27 | پذیرش: 1395/4/29 | انتشار: 1395/8/8