دوره 22، شماره 3 - ( تابستان 1395 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 220-215 | برگشت به فهرست نسخه ها

Marefati H, Vizvari N, Hosseinzade M, Zeiaadini Dashtkhaki L, Vizvari E. Comparison of the Lung Function in Response to Physical Activity in Two Different Climates. Intern Med Today 2016; 22 (3) :215-220
معرفتی حمید، ویزواری ناصر، حسین زاده محمد، ضیاالدینی لیلی، ویزواری اکسیر. مقایسه اثر فعالیت بدنی بر عملکرد ریوی در دو شرایط آب و هوایی مختلف. طب داخلی روز. 1395; 22 (3) :215-220

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
3- گروه تربیت بدنی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
4- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران ، vizvariexir@yahoo.com

اهداف: شرایط مختلف آب و هوایی و فعالیت بدنی از عوامل موثر بر عملکرد ریوی هستند که می‌توانند زمینه‌ساز بروز بیماری‌های تنفسی باشند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثر فعالیت بدنی بر عملکرد ریوی دختران 14-12 سال در دو شرایط اقلیمی متفاوت کرمان و گرگان بود.

مواد و روش­ها: در این مطالعه نیمه‌تجربی در سال 1392، 128 دانش‌آموز دختر 14-12 سال در شهرهای گرگان و کرمان (در هر شهر 64 نفر) به‌صورت خوشه­ای تصادفی از مدارس ابتدایی انتخاب شدند. آزمون عملکرد ریوی در زمان‌های قبل، بلافاصله، 7 و 20 دقیقه بعد از فعالیت بدنی از آنها گرفته شد. حجم‌های مورد بررسی، PEF (اوج جریان بازدمی)، FEV1 (حجم بازدمی در یک ثانیه)، FVC (ظرفیت حیاتی اجباری) و MEF50% (حداکثر جریان بازدمی در 50% ظرفیت حیاتی اجباری) بودند. کاهش بیش از 15% در حجم‌های FEV1 و PEF بعد از فعالیت، به‌معنی وجود آسم ورزشی تعبیر شد. داده‌ها توسط آنالیز واریانس با اندازه­گیری مکرر و آزمون مجذور کای و به‌کمک نرم‌افزار SPSS 19 تحلیل شدند.

یافته­ها: در حجم‌های FEV1 و PEF بین شهرهای کرمان و گرگان اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p>)، اما میانگین حجم FVC بین دو شهر اختلاف معنی‌دار داشت (001/0=p). به طور کلی، اُفت عملکرد ریوی در کرمان بعد از فعالیت بیش از گرگان بود.

نتیجه­گیری: فعالیت بدنی با شدت بیش از متوسط در دانش‌آموزان دختر 14-12 سال سبب کاهش موقت در حجم‌ ریوی می‌شود که شرایط اقلیمی سرد و خشک نسبت به مرطوب، به اُفت بیشتر عملکرد ریوی بعد از فعالیت و همچنین ادامه این اُفت کمک می‌کند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آلرژی و ايمونولوژی بالينی
دریافت: 1394/9/6 | پذیرش: 1395/2/21 | انتشار: 1395/3/4