دوره 21، شماره 4 - ( ویژه‌نامه 1394 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 31-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazarei A, Mardaneh J. Acinetobacter baumannii-calcoaceticus Complex: Detection Extensively Drug-Resistant, Survey Carbapenemases Production, and Determination MIC Values for Imipenem. Intern Med Today 2015; 21 (4) :25-31
مزارعی علی، مردانه جلال. کمپلکس اسینتوباکتر بومانی-کالکواستیکوس: بررسی مقاومت دارویی گسترده، توانایی تولید کارباپنمازها و غلظت بازدارنده کمینه ایمی‏پنم در ایزوله‏ها. طب داخلی روز. 1394; 21 (4) :25-31

1- "پردیس علوم و تحقیقات فارس" و "گروه میکروبیولوژی، دانشکده کشاورزی"، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه میکروب‏شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران ، Jalalmardaneh@yahoo.com

اهداف: اسینتوباکتر بومانی یکی از ارگانیسم‏های مقاوم به داروی مهم در بیمارستان‏ها در تمام جهان است. این مطالعه با هدف بررسی گسترش جمعیت اسینتوباکتر بومانی- کالکواستیکوس مقاوم به دارو، شناسایی سویه‏های با مقاومت گسترده و سویه‏های مقاوم به همه داروها، بررسی توانایی تولید کارباپنمازها و تعیین MIC ایمی‏پنم در ایزوله‏های آن انجام شد.

مواد و روش‏ها: در این مطالعه مقطعی که در طی 10 ماه از مرداد 1393 تا اردیبهشت سال 1394 انجام شد، 48 نمونه از بیماران بستری در بخش‏های مختلف بیمارستان‏های شیراز جمع‏آوری و روی محیط‌های کشت میکروب‏شناسی بالینی کشت انجام شد. برای تایید نهایی ایزوله‏ها از سیستم API 20NE اختصاصی باکتری‏های غیرتخمیرکننده و تست‏های بیوشیمیایی استفاده شد. بر اساس پروتکل CLSI 2014 از روش دیسک دیفیوژن برای بررسی حساسیت آنتی‏بیوتیکی و از آزمون اصلاح‏شده هاج جهت شناسایی سویه‏های تولیدکننده آنزیم‏های کارباپنماز استفاده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) ایمی‏پنم با استفاده از روش E-test  تعیین ‏شد.

یافته‏ها: همه ایزوله‌ها به آنتی‏بیوتیک کلستین حساس بودند. هیچ یک از ایزوله‏ها به کارباپنم‏ها (ارتاپنم، ایمی‏پنم و مروپنم) پاسخ ندادند. همه ایزوله‏ها علاوه بر داشتن مقاومت چنددارویی، دارای مقاومت دارویی گسترده نیز بودند، اما هیچ یک از ایزوله‏ها به همه داروها مقاوم نبودند. میزان حساسیت به مینوسایکلین و آمپی‏سیلین- سولباکتام به ترتیب 3/14 و 7/10% بود. آزمون فنوتیپی اصلاح‌شده هاج در همه ایزوله‏ها مثبت بود. در تمام ایزوله‏ها MIC ایمی‏پنم بالاتر از واحد 32 بود.

نتیجه‏گیری: استفاده از رژیم‏های دارویی ترکیبی در درمان سویه‏های  XDR, MDR اسینتوباکتر موثر است.

دریافت: 1394/8/30 | پذیرش: 1395/2/1 | انتشار: 1395/2/1