دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 136-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

hosseini E, Ghanaatian Z. Effect of Mobile Radiation and Diabetes on Pituitary-Gonadal Axis Function in Adult Male Rats. Intern Med Today 2016; 22 (2) :131-136
حسینی ابراهیم، قناعتیان زهرا. اثر امواج موبایل و دیابت برعملکرد محور هیپوفیز-گوناد در موش‌های صحرایی نر بالغ. طب داخلی روز. 1395; 22 (2) :131-136

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، ebrahim.hossini@yahoo.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

اهداف: خطرات احتمالی امواج ناشی از تلفن همراه روی انسان‌ و شیوع گسترده بیماری دیابت، از نگرانی‌های جدی جوامع در حال رشد و مدرن بشری به‌حساب می‌آیند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر امواج ناشی از استفاده از تلفن همراه بر میزان سرمی هورمون‌‌های جنسی در موش‌های صحرایی نر بالغ دیابتی‌شده با استرپتوزوسین انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 64 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 8 گروه 8تایی شامل گروه­‌های شاهد غیردیابتی، شاهد دیابتی و 6 گروه تجربی تقسیم شدند. گروه‌های شاهد تحت هیچ تیماری قرار نگرفتند و گروه‌های تجربی دیابتی برای مدت 7 روز تحت تاثیر امواج مداوم و منقطع موبایل و صدای زنگ اخبار قرار گرفتند. در پایان دوره پس از خونگیری، میزان سرمی هورمون‌های LH، FSH و تستوسترون اندازه­گیری شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون‌های آماری تحلیل واریانس یک­طرفه و آزمون پیگیری توکی مورد تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: دیابت به‌تنهایی و همراه با امواج مداوم و منقطع موبایل و صدای زنگ اخبار باعث کاهش میزان تستوسترون شد (05/0p<). دیابت تاثیری بر میزان LH و FSH نداشت، اما 2 ساعت امواج منقطع موبایل در موش‌های دیابتی‌شده باعث افزایش معنی‌دار میزان FSH شد (005/0p<). به‌علاوه 1 و 2 ساعت امواج مداوم و 2 ساعت امواج منقطع موبایل در موش‌های دیابتی‌شده باعث افزایش معنی‌دار هورمون LH شد (05/0p<).

نتیجه‌گیری: دیابت و امواج موبایل و صدای زنگ اخبار باعث کاهش تستوسترون و دیابت همراه با امواج موبایل باعث افزایش  LH و FSH در موش‌های صحرایی نر بالغ می‌شود.

متن کامل [PDF 232 kb]   (1905 دریافت)
دریافت: 1394/7/21 | پذیرش: 1394/11/21 | انتشار: 1394/11/28