دوره 22، شماره 3 - ( تابستان 1395 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 260-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyed Abkenari S, Faeghi F, Arian A. Diagnostic Accuracy of Diffusion Weighted Imaging and Dynamic Imaging Techniques in Endometrial and Lymph Nodes Cancer Staging. Intern Med Today 2016; 22 (3) :253-260
سیدآبکناری سیده کبری، فائقی فریبر، آریان آروین. دقت تشخیصی تکنیک‌های تصویربرداری دیفیوژنی و دینامیکی در مرحله‌بندی سرطان آندومتر و گره‌های لنفاوی. طب داخلی روز. 1395; 22 (3) :253-260

1- گروه تکنولوژی رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه تکنولوژی رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، f.faeghi@yahoo.com
3- بخش تصویربرداری بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

اهداف: سرطان آندومتر شایع­ترین بدخیمی مربوط به سیستم باروری زنان است. تعیین مرحله دقیق سرطان و افتراق لنف‌نودها به‌عنوان فاکتورهای پیش‌آگهی، در انتخاب طرح درمان و میزان بقای بیماران تاثیر می­گذارد. هدف این مطالعه، بررسی دقت تشخیصی تکنیک‌های تصویربرداری دیفیوژنی و دینامیک در مرحله‌بندی سرطان‌های آندومتر و افتراق گره‌های لنفاوی متاستاتیک از غیرمتاستاتیک بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه آینده‌نگر، در سال 93-1392 در بخش MRI مرکز تصویربرداری بیمارستان امام‌خمینی تهران، 30 بیمار مبتلا به سرطان آندومتر به‌روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و تحت MRI لگن قبل از عمل قرار گرفتند. از سکانس­های T1W، T2W، تکنیک­های دینامیک در فازهای 25، 60، 120 و 240 ثانیه بعد از تزریق و دیفیوژنی با فاکتور b معادل صفر و 1000 ثانیه بر میلی‌متر مربع برای تصویربرداری بیماران استفاده شد. تحلیل داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS 22 و با استفاده از آماره کاپا، آزمون T دو نمونه مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه انجام شد.

یافته­ها: توافق بین نتایج رادیولوژی و پاتولوژی در تعیین مراحل مختلف سرطان تقریباً 8/0 به‌دست آمد که خوب و قابل توجه بود (001/0p<). میزان صحت تشخیصی تکنیک‌های دیفیوژنی و دینامیک 83/0 بود. در افتراق گره­های لنفاوی متاستاتیک از غیرمتاستاتیک توافق کامل بین نتیجه رادیولوژی و پاتولوژی وجود داشت. میانگین سن و تعداد باروری در مراحل مختلف سرطان و در لنف‌نودهای متاستاتیک و غیرمتاستاتیک با هم تفاوت معنی‌داری نداشتند (05/0p>).

نتیجه­گیری: استفاده از تکنیک دیفیوژنی به‌همراه سکانس­های روتین با تزریق، دقت تشخیص را در افتراق لنف‌نودهای متاستاتیک از غیرمتاستاتیک در بیماران مبتلا به سرطان آندومتر بالا می‌برد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مطالعه بيماری‌ها
دریافت: 1394/4/30 | پذیرش: 1395/2/7 | انتشار: 1395/3/4