دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1394 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 104-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afzalpour M E, Abtahi Eivari H, Rezazadeh A, Soluki A. Effect of Ziziphus jujuba Supplementation before One Session of Acute Resistance Exercise on the Serum Glutathione Peroxidase and Superoxide Dismutase Activity. Intern Med Today 2015; 21 (2) :97-104
افضل پور محمداسماعیل، ابطحی ایوری حسین، رضازاده اعظم، سلوکی امین. تاثیر مصرف مکمل عناب قبل از یک جلسه تمرین حاد مقاومتی بر فعالیت گلوتاتیون‌پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز سرم. طب داخلی روز. 1394; 21 (2) :97-104

1- گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
2- گروه علوم پایه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران ، abtahi.h@gmu.ac.ir ، hosein.abtahi@gmail.com
3- دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
4- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

اهداف: ورزش شدید موجب آسیب بسیاری از بافت‌های بدن می‌شود، اما استفاده از مکمل‌های ضداکسایشی می‌تواند فشار اکسایشی ناشی از فعالیت‌های ورزشی شدید را تعدیل نماید. هدف این مطالعه ، بررسی اثر مکمل عناب بر میزان فعالیت آنزیم‌های سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون‌پراکسیداز (GPX) سرم متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه نیمه‌تجربی، 24 دانشجوی غیرورزشکار دختر دانشگاه‌های بیرجند به‌صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب و به‌طور تصادفی به دو گروه مصرف میوه عناب+فعالیت مقاومتی شدید و فعالیت مقاومتی شدید تقسیم شدند. گروه اول روزانه 4/0گرم عناب به‌ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌مدت 3 هفته دریافت کردند، اما گروه دیگر از خوردن عناب منع شدند. افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی مشتمل بر 5 حرکت با شدت 90% یک تکرار بیشینه شرکت کردند. نمونه خونی در سه مرحله؛ پایه، پس از مصرف میوه عناب و جلسه تمرین مقاومتی گرفته شد. به‌منظور ارزیابی فعالیت آنزیم‌ها از روش رنگ‌سنجی آنزیمی استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS 22 و آزمون‌های تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و LSD تحلیل شدند. یافته‌ها: مکمل عناب، فعالیت آنزیم GPX را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (001/0=p)، اما بر فعالیت آنزیم SOD تاثیر معنی‌داری نداشت (19/0=p). به‌علاوه، تمرین مقاومتی شدید موجب کاهش معنی‌دار SOD (03/0=p) و GPX (02/0=p) بلافاصله پس از تمرین شد. نتیجه‌گیری: استفاده از مکمل عناب، فعالیت آنزیم ضداکسایشی GPX را تقویت می‌نماید، اما این بهبودی در حدی نیست که بتواند جلوی سرکوب این آنزیم‌ها پس از اجرای تمرین مقاومتی را بگیرد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1393/10/3 | پذیرش: 1394/2/20 | انتشار: 1394/3/3