دوره 20، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 177-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

kashef M, zare karizak S, shabaninia M. Effect of One-Session Anaerobic Exhaustive Exercise on Lipid Profile of Active and Inactive Individuals. Intern Med Today 2014; 20 (3) :171-177
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1914-fa.html
کاشف مجید، زارع کاریزک سارا، شعبانی نیا میثم. تاثیر یک جلسه فعالیت درمانده‌ساز بی‌هوازی بر نیمرخ چربی‌های خون در افراد فعال و غیرفعال. طب داخلی روز. 1393; 20 (3) :171-177

URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1914-fa.html

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران ، sarazarekarizak@gmail.com
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران
اهداف: افزایش سطح چربی‌های مضر خون مانند لیپوپروتئین کم‌چگال، تری‌گلیسرید، کلسترول تام و کاهش در میزان چربی‌های مفید آن مانند لیپوپروتئین‌ پُرچگال از مهم‌ترین عوامل خطرزای ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر یک جلسه فعالیت ورزشی شدید درمانده‌ساز بر نیمرخ چربی‌های خون در افراد فعال و غیرفعال بود. مواد و روش‌ها: پژوهش نیمه‌تجربی حاضر در میان پسران دانشجوی تربیت بدنی و غیرتربیت بدنی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران انجام شد و 20 نفر به‌صورت هدفمند و بر پایه اطلاعات پزشکی انتخاب و به دو گروه مردان فعال و غیرفعال تقسیم شدند. پرسش‌نامه فعالیت بدنی مشتمل بر 16 سئوال برای سنجش میزان فعالیت بدنی و از آزمون کانینگهام فالکنر به‌عنوان فعالیت ورزشی شدید و درمانده‌ساز استفاده شد. همه نمونه‌های خونی به صورت ناشتا، از مویرگ انگشتان در حالت نشسته جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها در نرم‌افزار SPSS 20 با استفاده از آزمون‌های T مستقل، T همبسته، تحلیل کواریانس و واریانس با اندازه‌های مکرر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری بین وزن (031/0=p) و شاخص‌های BMI (05/0=p)، BF (028/0=p) و VF (01/0=p) بین افراد فعال و غیرفعال مشاهده شد. بین شاخص‌های آنتروپومتریک و تمام شاخص‌های چربی خون همبستگی معنی‌داری وجود داشت (05/0p<) که این همبستگی در مورد HDL-C معکوس بود. نتیجه‌گیری: فعالیت ورزشی شدید درمانده‌ساز تک‌جلسه‌ای باعث افزایش سطح LDL-C، TG، TC و نسبت LDL-C/HDL-C می‌شود ولی تاثیری بر سطح HDL-C ندارد.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1392/9/21 | پذیرش: 1393/7/12 | انتشار: 1393/7/12