دوره 19، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 135-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadoughi S.D.. Effect of aqueous extract of Ferula assa-foetida’s resin on wound healing of streptozotocin induced diabetic rats. Intern Med Today 2013; 19 (3) :129-135
صدوقی سیددامون. اثر عصاره آبی صمغ گیاه آنغوزه بر ترمیم زخم در موش‌های صحرایی دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین. طب داخلی روز. 1392; 19 (3) :129-135

گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، damoon.sadughi@gmail.com

اهداف: صمغ گیاه آنغوزه دارای اثرات ضدمیکروبی، ضدالتهابی، خواص آنتی‌اکسیدانی و کاهش‌دهنده قند خون است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره آبی صمغ آنغوزه بر روند ترمیم زخم در موش‌های صحرایی دیابتی انجام شد.

روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 18 سر موش صحرایی به گروه‌های شاهد سالم (1)، شاهد دیابتی (2) و دیابتی تیمارشده با عصاره آبی صمغ آنغوزه (3) تقسیم شدند. در همه گروه‌ها در دو طرف پشتی بدن، 4 زخم به قطر 4 میلی‌متر ایجاد شد. به مدت 2 روز، روزی 3 بار، گروه تیمار تحت درمان موضعی با عصاره و گروه شاهد با نرمال‌سالین تیمار شد. تراکم سلول‌های التهابی، تشکیل مجدد اپیتلیوم پوست و عروق خونی جدید در روزهای 4، 8 و 10 مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین ضخامت اپیتلیوم در روزهای چهارم و هشتم در گروه 3 نسبت به گروه‌های 1 و 2 و در روز دهم در گروه 2 نسبت به گروه 1 و 3 افزایش معنی‌داری نشان داد. تراکم سلول‌های التهابی در روز چهارم در گروه‌های 1 و 3 نسبت به گروه 2 و در روزهای هشتم و دهم در گروه 2 نسبت گروه‌های 1 و 3 افزایش معنی‌داری داشت. تراکم عروق خونی در روز چهارم در گروه‌های 1 و 3 نسبت به گروه 2 و در روزهای هشتم و دهم در گروه 2 نسبت به گروه‌های 1 و 3 افزایش معنی‌داری داشت.

نتیجه‌گیری: عصاره آبی صمغ آنغوزه با افزایش تکثیر سلول‌های اپیتلیومی و تشکیل عروق خونی و سرعت بخشیدن به روند التهابی نقش مؤثری بر روند ترمیم زخم‌های دیابتی دارد.

واژه‌های کلیدی: آنغوزه، زخم، دیابت
دریافت: 1392/1/24 | پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1392/7/16