[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) ::
جلد 15 شماره 4 صفحات 76-83 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی شرایط بهینه ی رشد کرم و تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده
روح ا. . رستمی 1، امیر نبئی2، دكتر اکبر اسلامی3، حسین نجفی صالح4
1- كارشناس ارشد مهندسي بهداشت محيط، عضو هيئت علمي گروه بهداشت محيط، دانشكده ي بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي سمنان ، ro.rostamy@gmail.com
2- كارشناس بهداشت محيط، مسؤول آزمايشگاه تصفيه ي خانه فاضلاب شهري زنجان
3- دكتري بهداشت محيط، استاديار دانشكده ي بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي
4- دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي بهداشت محيط، دانشكده ي بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي
چکیده:   (8327 مشاهده)
زمینه و هدف: پسماندهای غذایی از جمله مواد زایدی هستند که علی رغم وجود مواد مغذی و مفید در آن ها همواره به جهت دارا بودن پتانسیل آلودگی بیولوژیکی و زیبایی شناختی از محل تولید دور شده و دفن آنها نیز نیازمند هزینه، فضا و امکانات است و بازیافت ماده و انرژی نیز در این روش یا وجود ندارد و یا دشوار است. لذا یکی از روش های مناسب دفع پسماندهای غذایی، تولید ورمی کمپوست از آن ها به شمار می رود. در این روش علاوه بر تولید کود آلی، محصولات جانبی نظیر خود کرم ها وجود دارد که می توان از این موجودات در تولید انواع محصولات، به خصوص در تولید غذای طیور و ماهی، استفاده کرد. لذا تعیین شرایط بهینه ی انجام فرآیند ورمی کمپوست پسماندهای غذایی و هم چنین رشد کرم ها در این پسماندها حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین حدود دما و رطوبت بهینه ی رشد کرم ها و پیشرفت فرآیند تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده بود. روش تحقیق: آماده سازی به مدت 18 روز صورت گرفت. در این مطالعه از کرم های گونه ی Eisenia Foetida استفاد شد. انجام فرآیند در محیط های کوچک به اندازه ی گلدان به ارتفاع 15 سانتیمتر و قطر 12 سانتیمتر به مدت یک ماه صورت گرفت. سه بازه دمایی 15-5، 25-15و 35-25 درجه ی سانتی گراد و سه بازه ی رطوبتی 65%-55%، 75%-65% و 85%-75% استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان دهنده ی پیشرفت هوازی فرآیند در مدت آماده سازی و رسیدن به دمای بالای oC55 و کاهش در نسبت C:N می باشد. برای آنالیز آماری نتایج، از آزمون Multivariate استفاده شد که تحلیل نتایج نشان دهنده ی معنی دار بودن تأثیر دما و رطوبت بر نسبت C:N در فرآیند می باشد (05/0p-value<). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که در این پسماندها در طول دوره ی آماده سازی با هوادهی مکانیکی و بدون اصلاح مواد اولیه می توان به شرایط هوازی لازم برای انجام فرآیند دست یافت. دمای 25-15 درجه ی سانتی گراد و رطوبت 75-65 درصد برای انجام فرآیند و رشد کرم ها مناسب تر می باشند.
واژه‌های کلیدی: ورمی کمپوست؛ پسماندهای غذایی؛ Eisenia Foetida؛ شرایط بهینه
متن کامل [PDF 360 kb]   (2409 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: ۱۳۸۹/۲/۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rostami R, Nabaey A, Eslami A, Najafi Saleh H. Survey of Optimal Conditions for Worm’s Growth and Vermicompost Production of Prepared Food Wastes. Horizon Med Sci . 2010; 15 (4) :76-83
URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-737-fa.html

رستمی روح ا...، نبئی امیر، اسلامی اکبر، نجفی صالح حسین. بررسی شرایط بهینه ی رشد کرم و تولید ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی آماده سازی شده. افق دانش. 1388; 15 (4) :76-83

URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-737-fa.html



دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی افق دانش The Horizon of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 3658