دوره 23، شماره 1 - ( زمستان 1395 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 26-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، karimgolpsy68@gmail.com
2- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده:   (4921 مشاهده)

اهداف: اختلال اضطراب اجتماعی اختلال شایعی است که مشخصه آن ترس پایدار از موقعیت­های اجتماعی و واکنش­های جسمانی و روانی شدید است. با توجه به میزان شیوع و تاثیرات این اختلال، درمان­های روان‌شناختی متعددی برای کاهش یا ازبین‌بردن آن پدید آمده است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی تکنیک آموزش تمرکز بر تکلیف بر کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی بود.

مواد و روش­ها: در این پژوهش شبه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون با گروه کنترل، 20 نفر از دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی دانشگاه­ شاهد در سال تحصیلی 94-1393 به‌روش نمونه‌گیری خوشه­ای مرحله­ای انتخاب شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (آموزش تمرکز بر تکلیف) جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسش‌نامه اضطراب اجتماعی و مصاحبه ساختاریافته بالینی بود. پروتکل درمانی تمرکز بر تکلیف در 5 جلسه یک‌ساعته برای گروه آزمایش برگزار ‌شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون T مستقل صورت گرفت.

یافته­ها: میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش‌آزمون در متغیر اضطراب اجتماعی و خرده‌مقیاس‌های آن تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0p>)، ولی در مقایسه تفاضل نمرات پیش- پس‌آزمون در متغیر اضطراب اجتماعی و خرده‌مقیاس‌های اجتناب، ترس و ناراحتی فیزیولوژیایی بین دو گروه تفاوت معنی‌دار مشاهده شد (05/0p<).

نتیجه­گیری: تکنیک آموزش تمرکز بر تکلیف، بر کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی موثر است.

متن کامل [PDF 527 kb]   (1845 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1394/11/6 | پذیرش: 1395/3/22 | انتشار: 1395/10/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.