دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 161-155 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، minaarab70@yahoo.com
2- گروه میکروب‌شناسی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- معاونت تحقیقات و فنّاوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (5756 مشاهده)

 

اهداف: با شیوع مقاومت‏های آنتی‌بیوتیکی در سال‏های اخیر تمایل به استفاده از طب گیاهی توسعه یافته و مواد ضدباکتریایی مشتق از گیاهان کاربردهای زیادی در کنترل میکروارگانیزم‏ها پیدا کرده است. آویشن یکی از گیاهان دارویی است که در سال‏های اخیر اثرات فارماکولوژیک و آنتی‌بیوتیکی آن مورد بررسی و بحث است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بر 8 گونه باکتری پاتوژن گوارشی بود.

 

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، اسانس آویشن شیرازی به‌روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر استخراج شد. سپس با استفاده از روش میکرودایلوشن‌براث، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی علیه 8 گونه استاندارد باکتریایی پاتوژن تعیین شد. هر آزمایش سه بار تکرار شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 و آزمون‌های تحلیل واریانس یک‌طرفه و توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

 

یافته‌ها: میانگین MIC اسانس آویشن شیرازی در بین باکتری‏های مورد آزمایش، تفاوت معنی‌داری داشت (001/0p<)، به‌طوری که بیشترین حساسیت نسبت به این اسانس در باسیلوس ‌سرئوس و کمترین حساسیت در سودوموناس آئروژینوزا وجود داشت. MBC اسانس آویشن شیرازی در میان باکتری‏های مورد مطالعه تفاوت معنی‏داری نداشت (073/0=p).

 

نتیجه‌گیری: اسانس آویشن شیرازی اثرات ضدباکتریایی قابل توجهی دارد.

 

متن کامل [PDF 275 kb]   (2807 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1393/11/15 | پذیرش: 1394/4/7 | انتشار: 1394/5/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.