دوره 22، شماره 1 - ( زمستان 1394 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 88-77 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه ژنتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، nooridaloii@sina.tums.ac.ir
2- گروه ژنتیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (7458 مشاهده)

مقدمه: در دنیای گسترده و در حال رشد علوم سلولی و به‌ویژه مولکولی، مهم‌ترین مساله‌ای که موجب می‌شود یک فن بیشتر مورد توجه و استفاده قرار گیرد، آن است که از دقت، سرعت و ویژگی کافی برخوردار بوده و به‌ویژه دردسترس و کم‌هزینه باشد. میزان به‌کارگیری "ذوب‌شدگی با تفکیک بالا" در کارهای پژوهشی، در مقایسه با سایر فنون به‌نحو چشمگیری رشد کرده و دلایل این رشد را می‌توان در شایستگی‌ها و مزیت‌های این روش دانست. اساس ذوب‌شدگی با تفکیک بالا، توجه به الگو و رفتار ذوب رشته‌های DNA در دمای خاص است. منظور از دمای ذوب DNA، دمایی است که در آن 50% رشته‌های DNA به‌صورت تک‌رشته و 50% به‌صورت دورشته هستند. الگوی تک‌رشته‌ای‌شدن رشته‌های DNA با هم متفاوت بوده و برای قطعه‌های متفاوت DNA کاملاً اختصاصی است. تفاوت این رفتار به‌صورت یک منحنی با عنوان "منحنی ذوب" نشان داده می‌شود و عامل‌هایی مانند غلظت بازهای C و G در قطعه دورشته‌ای، طول قطعه، نحوه توزیع بازها، اثر استاتیکی بازها روی یکدیگر و وجود هتروزیگوسیتی بر آن اثر می‌گذارند. در واقع تفاوت الگوی منحنی، موجب شناسایی قطعه مورد نظر می‌شود. نحوه دورشته‌ای‌شدن DNA را می‌توان با رنگ‌های فلوئورسنس که تنها به DNAی دورشته‌ای متصل می‌شوند، دنبال نمود.

نتیجه‌گیری: ذوب‌شدگی با تفکیک بالا روشی بسیار قدرتمند، سریع، جامع و مفید برای به‌کارگیری در آزمایشگاه‌های مولکولی به‌حساب می‌آید که می‌توان آن را راه حلی ساده و سریع برای تعیین ژنوتیپ، ردیابی جهش، تطابق توالی و بررسی الگوی متیلاسیون دانست.

متن کامل [PDF 610 kb]   (3608 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1393/10/24 | پذیرش: 1394/4/16 | انتشار: 1394/5/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.