دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 88-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران ، m_a_31661@yahoo.com
چکیده:   (7302 مشاهده)

اهداف: عوارض زخم به دنبال سزارین مشکل بزرگی است که ممکن است باوجود به‌کارگیری تکنیک صحیح جراحی اتفاق افتد. تغذیه نامناسب، درمان زخم را به تعویق می‌اندازد زیرا انرژی ذخیره‌شده بدن کاهش یافته و زخم را مستعد عفونت می‌کند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تغذیه زودهنگام بر روند ترمیم زخم عمل سزارین انجام شد.

روش‌ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی در مادران کاندید عمل سزارین در بیمارستان ام‌البنین(س) مشهد در سال 1388 انجام شد. 82 آزمودنی با روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به دو گروه مساوی تغذیه زودهنگام و تغذیه معمول تقسیم شدند. برای گردآوری داده‌ها از فرم مصاحبه، فرم مشاهده، مقیاس دیداری شدت درد و نفخ و مقیاس ریدا (REEDA) استفاده شد. میزان درد و نفخ در هر 2 گروه 4, 12، 24 ،36 و 48 ساعت پس از جراحی توسط مقیاس دیداری سنجیده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 11 و آزمون‌های آماری مجذور کای، دقیق فیشر، کروسکال والیس، T مستقل و من- ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

یافته‌ها: امتیاز ترمیم زخم عمل سزارین براساس مقیاس ریدا در گروه تغذیه زودهنگام 1/1±39/0 و در گروه تغذیه معمول 1/1±63/0 بود که تفاوت آماری معنی‌داری نداشتند (257/0=p). شدت نفخ 24، 36 و 48 ساعت پس از سزارین و شدت درد 36 و 48 ساعت پس از سزارین در 2 گروه تفاوت آماری معنی‌داری داشت.

نتیجه‌گیری: تغذیه زودهنگام تاثیری بر ترمیم زخم سزارین ندارد ولی از شدت درد و نفخ پس از عمل می‌کاهد.

واژه‌های کلیدی: تغذیه زودهنگام، سزارین، ترمیم زخم
متن کامل [PDF 253 kb]   (2595 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: جراحی
دریافت: 1390/10/24 | پذیرش: 1392/4/25 | انتشار: 1392/4/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.