دوره 29، شماره 1 - ( زمستان 1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 43-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorramdel K, Brahmand U, Abolghasemi A, Rashid S, Dashtianeh S, Zare S, et al . Etiology of Hoarding Disorder in Monozygotic and Dizygotic Twins: An Integrated Genetic, Environmental, and Behavioral Model. Intern Med Today 2022; 29 (1) :34-43
خرم دل کاظم، برهمند اوشا، ابوالقاسمی عباس، رشید سجاد، دشتیانه سوده، زارع شیوا، و همکاران.. سبب‌ شناسی اختلال وسواس ذخیره در دوقلوهای همسان و غیرهمسان (ارائه‌ی مدل یکپارچه‌ی ژنتیکی، محیطی و رفتاری). طب داخلی روز. 1401; 29 (1) :34-43

1- دکتری تخصصی روان‌شناسی، استادیار گروه روان‌شناسی مؤسسه‌ی آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز، شیراز. ایران. ، khoramdel.psy@gmail.com
2- دانشیار روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی کوئین کالج. واشنگتن، امریکا.
3- استاد روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
4- دانشجوی دکتری جراحی عمومی، گروه آموزش بین‌المللی، دانشگاه پزشکی چین، شن‌یانگ، چین.
5- دانشجوی دکتری تحصصی روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.
6- کارشناس ارشد روان‌شناسی عمومی، گروه روان‌شناسی، مؤسسه‌ی آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز، شیراز، ایران.
7- دانشجوی کارشناسی ارشد روان‌شناسی اجتماعی، گروه روان‌شناسی اجتماعی، مؤسسه‌ی آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز، شیراز، ایران.
هدف: طبقه ی وسواسی جبری و اختلالات مرتبط در ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، شامل اختلالاتی است که فرض می­شود دارای علت مشترکی هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین نرخ توارث­پذیری و نقش عوامل محیطی اختلال وسواس ذخیره در دوقلوهای همسان و غیرهمسان بود.
مواد و روش ها:مطالعه ­ی حاضر از نوع مطالعات طرح دوقلویی بود. نمونه شامل 676 دوقلو (474 همسان و 204 ناهمسان) بود که به­صورت تصادفی، از انجمن­های دوقلویی چند شهر بزرگ کشور، در سال 1398، انتخاب شدند. مقیاس درجه‌بندی وسواس رفتار ذخیره‌ای و پرسش‌نامه‌ی خود­گزارشی همسانی به­عنوان ابزار­های پژوهش استفاده شدند. از تحلیل تک‌­متغیره‌ی دوقلویی برای برآورد واریانس توراث، محیط مشترک و محیط غیر­مشترک در اختلال مذکور استفاده شد. داده ­های پژوهش توسط نرم‌افزار­هایSPSS-26 ،STATA17  و M-plus8.3.2 تحلیل شدند.
یافته‌ها :نتایج حاکی از این بود که میزان هم‌بستگی گروه همسان معادل 580/58 و گروه ناهمسان معادل 26/0 است. همچنین، با توجه به بهترین مدل برازش‌شده‌ی AE، عامل ژنتیک افزایشی بیش از50 درصد از واریانس فنوتیپ اختلال وسواس ذخیره کردن را تبیین می کند؛ درحالی‌که نیم دیگر واریانس اختلال ذخیره کردن را عامل محیط نامشترک و واریانس خطا تبیین می­کند.
نتیجه گیری: الگوی هم‌بودی ژنتیک افزایشی و محیط غیرمشترک مهم‌ترین نقش را در بروز فنوتیپ وسواس ذخیره بازی می­کنند؛ درحالی‌که نقش عامل محیط مشترک نظیر خواهران و برادران و سبک فرزندپروری والدینی در سبب­شناسی ذخیره کردن بسیار ناچیز است.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1402/1/14 | پذیرش: 1402/3/3 | انتشار: 1402/3/29