دوره 26، شماره 4 - ( پائیز 1399 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 397-382 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi L, Keikavoosi-Arani L. Using the Backman Model in Determining the Dimensions of Self-Care and Its Factors Affecting the Elderly in Tehran City, Iran. Intern Med Today 2020; 26 (4) :382-397
صالحی لیلی، کیکاوسی آرانی لیلا. به کارگیری مدل Backman درتعیین ابعاد خودمراقبتی و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان شهر تهران. طب داخلی روز. 1399; 26 (4) :382-397

1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات بهداشت، ایمنی و محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج ، ایران.
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مرکز تحقیقات بهداشت، ایمنی و محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، leila_keikavoosi@yahoo.com
اهداف: خودمراقبتی با به تأخیر انداختن ناتوانی، به سالمندان کمک می کند اداره کننده شرایط بهداشتی خودشان باشند و مستقل بمانند. این مطالعه با هدف به کارگیری مدل Backman در تعیین ابعاد خودمراقبتی و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان شهر تهران انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی چهارصد نفر سالمند عضو کانون های سالمندی شهر تهران به انجام رسید که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مشخصه های جمعی تشناختی و پرسشنامه های رفتارهای خودمراقبتی، گرایش به خودمراقبتی، ارزیابی رضایت از زندگی، خود اعتمادی، ظرفیت عملکردی و حمایت اجتماعی بود. تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 انجام شد و از آزمون های آماری کایدو، همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون استفاده شد.
یافته ها: میانگین کلی سنی سالمندان مورد مطالعه 7/57±69/11 بود. 42/5 درصد از سالمندان، مرد بودند. بین انواع خودمراقبتی و جنسیت فقط در ابعاد عادات شغلی  (001/P<0)  و درمان طبی  (001/P>0)  اختلاف معنی دار بود. آزمون آماری پیرسون نشان داد ارتباط آماری معنی دار مستقیم و مثبتی بین نوع خودمراقبتی و گرایش به آن (01/r=0/662 ،P=0)  وجود داشت. ارتباط بین نوع خودمراقبتی با حمایت اجتماعی  (01/r=-0/075 ، P=0)  منفی بود
نتیجه گیری: عواملی مانند رضایت از زندگی، ظرفیت عملکردی، حمایت اجتماعی و خوداعتمادی با خودمراقبتی در سالمندان در ارتباط هستند. پیشنهاد می شود سیاستگذاران نظام سلامت به تدوین برنامه های حمایتی از سالمندان، به اشکال مختلف همچون برنامه دسترسی آسان سالمند به حمل و نقل، تسهیلات، معافیت مالیاتی و غیره اهتمام ورزند.
واژه‌های کلیدی: خودمراقبتی، سالمندی
متن کامل [PDF 4614 kb]   (1708 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3261 مشاهده)
دریافت: 1398/6/20 | پذیرش: 1399/4/2 | انتشار: 1399/7/10