دوره 26، شماره 1 - ( زمستان 1398 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 67-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Padam M M, Khoshvaghti A. A Comparative Study on the Effects of Using Hydroalcoholic Extracts of Linum Usitatissimum and Rosa Damascena on Liver Function in Adult Male Rats. Intern Med Today 2019; 26 (1) :54-67
پادام محمد مهدی، خوشوقتی آمنه. بررسی مقایسه‌ای اثرعصاره هیدروالکلی گل محمدی و تخم کتان بر فاکتورهای کبدی موش‌های صحرایی نر بالغ. طب داخلی روز. 1398; 26 (1) :54-67

1- دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
2- گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران. ، akhoshvaghti2004@gmail.com
اهداف: آسیب به بافت کبد و اختلال در فعالیت آن بسیار مهم است و درصورت عدم درمان مشکلات جدی در فرد ایجاد می‌کند و حتی می‌تواند سبب مرگ شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گل محمدی و تخم کتان بر آنزیم‌های کبدی، پروتئین تام، بیلی‌روبین، آلبومین و گلوکز سرم انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۴۲ سر موش صحرایی نر به شش گروه تقسیم شدند. گروه کنترل یا گروه یک تنها آب و غذای کافی دریافت می‌کردند، گروه‌های دو و سه به ترتیب ۳۰۰ و ۵۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره تخم کتان و گروه چهار و پنج به ترتیب ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم گل محمدی و گروه شش ۱۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره تخم کتان همراه با ۲۵۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره گل محمدی به مدت ۲۸ روز به‌ صورت درون‌صفاقی دریافت کردند. پس از آخرین تزریق، موش‌ها وزن‌کشی شدند و از آنها خون‌گیری شد. پارامترها به روش کالریمتری و با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری شد و مقادیر با استفاده از آزمون‌های آماری آنووا و توکی به وسیله نسخه ۱۸ نرم‌افزار SPSS در سطح معنادار (P<۰/۰۵) تجزیه ‌و‌ تحلیل شدند.
یافته ها: میزان آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، بیلی‌روبین تام و مستقیم گروه کنترل در مقایسه با دیگر گروه‌ها اختلاف آماری معنی‌داری نداشت (P>۰/۰۵). بین پروتئین تام و آلبومین گروه‌های دریافت‌کننده گل محمدی در مقایسه با گروه کنترل اختلاف آماری معنی‌دار مشاهده شد (P<۰/۰۵). بین میزان آسپارتات آمینوترانسفراز و گلوکز گروه کنترل و دیگر گروه‌ها اختلاف آماری معنی‌ار مشاهده شد (P<۰/۰۵).
نتیجه گیری: یافته‌ها نشان داد که تخم کتان و گل محمدی هیچ گونه تأثیر منفی بر فعالیت‌های کبدی ندارد. احتمال وقوع اسهال و تأثیر بر پروتئین تام و آلبومین سرم در مصرف‌کننده‌های گل محمدی باید مورد توجه قرار گیرد. با توجه به تأثیر متفاوت دُزهای مختلف تخم کتان بر میزان گلوکز، وضعیت سرمی گلوکز بیمار را باید در نظر گرفت.
واژه‌های کلیدی: تخم کتان، گل محمدی، کبد، موش صحرایی
متن کامل [PDF 2774 kb]   (1476 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2910 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشكي آزمايشگاهی
دریافت: 1398/1/27 | پذیرش: 1398/7/2 | انتشار: 1399/1/30