دوره 25، شماره 3 - ( تابستان 1398 )                   جلد 25 شماره 3 صفحات 215-198 | برگشت به فهرست نسخه ها

Matlabi M, Fariborzi E, Nasseri N S. Relationship Between Participatory Management With Organizational Citizenship Behavior and Organizational Commitment of Nurses in Hospitals Affiliated With Mashhad University of Medical Sciences. Intern Med Today 2019; 25 (3) :198-215
مطلبی مهنوش، فریبرزی الهام، ناصری نازیا سادات. رابطه مدیریت مشارکتی با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی پرستاران بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد. طب داخلی روز. 1398; 25 (3) :198-215

1- گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. ، matlabi_ma@yahoo.com
2- گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

اهداف این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین سبک مدیریت مشارکتی با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد درسال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ انجام شد.
مواد و روش ها روش تحقیق کاربردی ازحیث رویکرد توصیفی‌همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد (تعداد آن‌ها در زمان انجام تحقیق ۳۵۳۸نفر) بود. روش نمونه‌گیری دراین تحقیق خوشه‌ای یک‌مرحله‌ای بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه ۳۴۷ نفر به دست آمد. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسش‌نامه‌های استاندارد مدیریت مشارکتی (چوپانی)، رفتار شهروندی سازمانی (ارگان وکانوسکی) و تعهد سازمانی (آلن و مایر) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده‌ها از نسخه ۱۸ نرم‌افزار SPSS و لیزرل استفاده شد.
یافته ها یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد 76/9 درصد پاسخ‌دهندگان زن و 91/9 درصد سطح تحصیلات کارشناسی داشتند. رابطه بین سبک مدیریت مشارکتی با رفتار شهروندی سازمانی معنادار و مثبت (P=۰/۶۲) و رابطه بین سبک مدیریت مشارکتی و تعهد سازمانی نیز معنادار و مثبت بود (P=۰/۴۸). با توجه به مقادیر ضریب مسیر، بعد ادب و تواضع در رفتارشهروندی سازمانی (P=۰/۶۵) و بعد تعهد عاطفی (P=۰/۵۳) بیشترین رابطه را با سبک مدیریت مشارکتی دارد.
نتیجه گیری نتایج کلی این مطالعه نشان داد مدیریت مشارکتی با تمامی ابعاد رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد سه‌گانه تعهد سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارد، بنابراین پیشنهاد می‌شود مدیران مراکز بهداشتی و درمانی سبک مدیریت مشارکتی را به کار بگیرند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1397/5/28 | پذیرش: 1398/1/27 | انتشار: 1398/6/25