دوره 24، شماره 2 - ( بهار 1397 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 110-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

shirebrahimi E, Ramezan poor M R, Hejazi M. A Comparison of the Effect of Eight Weeks Aerobic Training and Vitamin C Supplements Consumption on Antioxidant Enzymes in Men With Type 2 Diabetes. Intern Med Today 2018; 24 (2) :103-110
شیرابراهیمی الیاس، رمضان پور محمدرضا، حجازی محمود. مقایسه اثر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف ویتامین C بر آنزیمهای آنتیاکسیدانی مردان دیابتی نوع 2. طب داخلی روز. 1397; 24 (2) :103-110

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد مشهد، مشهد، ایران. ، ramezanpour@mshdiau.ac.ir

اهداف: دیابت نوع 2 بهعنوان یک مسئله بهداشت جهانی شایع بوده و رو به افزایش میباشد. هدف از این پژوهش مقایسه تأثیر اثر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف ویتامین C بر آنزیمهای آنتیاکسیدانی مردان دیابتی نوع 2 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمه تجربی، 45 مرد دیابتی نوع 2 به روش نمونهگیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. بهطور تصادفی در سه گروه مساوی 15 نفری، تمرین+مکمل، تمرین+شبه دارو و کنترل؛ تقسیم شدند. گروه تمرین هوازی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه به مدت 50 تا 60 دقیقه با شدت معادل 75-65 % حداکثر ضربان قلب بود. گروه مصرف مکمل در همین زمان، ویتامین C به مقدار 100 میلیگرم قبل از هر جلسه تمرین مصرف میکردند و در این مدت آزمودنیهای گروه کنترل در هیچ فعالیت ورزشی شرکت نداشتند. برای مقایسه میانگینهای درون و بین گروهی از روش تحلیل واریانس با اندازههای تکراری استفاده شد و نتایج در سطح معنیداری 05/0>p آزمایش شدند.
یافتهها: هشت هفته برنامه تمرین هوازی همراه با مصرف دارونما و تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل ویتامین C منجر به کاهش معنیداری در مقادیر مالون دی آلدئید، افزایش معنیدار سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز  مردان دیابتی نوع 2 شد. تغییرات میانگینهای بین گروهی در متغیرهای مالون دی آلدئید، سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز در بین سه گروه تفاوت معنیدار وجود داشت.
نتیجهگیری: هشت هفته تمرین هوازی، مصرف ویتامین C و الخصوص ترکیب این دو با یکدیگر نسبتاً اثرات یکسانی بر افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی در بیماران دیابتی شده و از استرس اکسیداتیو ناشی از ورزش و همچنین بیماری دیابت جلوگیری کند. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش به عنوان یک روش درمانی غیردارویی موثر برای پیشگیری از اثرات سوء ناشی از افزایش بروز بیماری دیابت استفاده شود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1395/10/8 | پذیرش: 1396/9/11 | انتشار: 1397/2/18