دوره 24، شماره 1 - ( زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 60-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yadegarfar G, Salami F, Mostajeran M, Ansari R, Rejali M, Aghdak P. Factors Engaged With Women Performance in Doing Regular Breast Self-examination or Referring to Health Centers for Examination and Mammography. Intern Med Today 2018; 24 (1) :53-60
یادگارفر قاسم، سلامی فهیمه، مستاجران مهناز، انصاری رویا، رجالی مهری، اقدک پژمان. عوامل مرتبط با عملکرد زنان در انجام خودآزمایی مـنظم پـستان یا مراجعه به مراکز بهداشتی برای معاینه و ماموگرافی. طب داخلی روز. 1396; 24 (1) :53-60

1- ، yadegarfar@gmail.com
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- مرکز تحقیقات پیشگیری از سرطان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- گروه اپیدمیولوژی و آمارزیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
اهداف: سرطان پستان، به‌عنوان شایع‌ترین سرطان زنان در صورت عدم تشخیص به‌موقع و عدم درمان منجـر بـه مرگ خواهـد شـد و در صـورت تـشخیص زودرس و بـه‌موقع در مراحـل اولیـه شانس بهبودی افزایش خواهـد یافـت. هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل مرتبط با عملکرد زنان در انجام خودآزمایی مـنظم پـستان یا مراجعه به مراکز بهداشتی برای معاینه و ماموگرافی بود
ابزار و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1391، تعداد 9260 نفر از زنان 65-20ساله استان اصفهان به‌روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای از مناطق مختلف انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها پرسش‌نامه محقق‌ساخته مورد استفاده قرار گرفت. متغیرهای زمینه‌ای، آگاهی از عوامل خطر، علایم و نشانه‌ها و باورها در مورد تشخیص سرطان پستان به‌عنوان متغیرهای پیش‌بینی‌کننده عملکرد زنان در نظر گرفته شدند. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار STATA 13 و توسط آزمون‌های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون لجستیک تک‌متغیره و چندمتغیره صورت گرفت.
یافته‌ها: 7/55% افراد آگاهی ضعیفی در مورد عوامل خطر سرطان داشتند. آگاهی از علایم و نشانه‌های سرطان پستان در 7/83% افراد نسبتاً خوب بود. همچنین باور زنان از تشخیص و درمان سرطان پستان ضعیف ارزیابی شد. آگاهی از عوامل خطر (2/1=OR)، آگاهی از علایم و نشانه‌ها (5/1=OR) و باورها (3/1=OR) پیش‌بینی‌کننده‌های مثبت عملکرد بودند.
نتیجه‌گیری: عوامل زمینه‌ای، آگاهی از عوامل خطر سرطان، آگاهی از علایم و نشانه‌های سرطان پستان و اعتقاد و باور به موثربودن معاینه، موجب افزایش عملکرد زنان (خودمعاینگی یا مراجعه به مراکز بهداشتی برای معاینه) برای معاینه سرطان پستان می‌شود.
دریافت: 1395/9/25 | پذیرش: 1396/8/17 | انتشار: 1396/10/9