دوره 23، شماره 4 - ( پاییز 1396 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 271-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghazanfari M, Yousefi M, Feyzabadi Z, Saki A, Taghipour A, Saeedi nik A et al . Relationship between Amount of Exited Blood During Wet-cupping with Patient's Individual Conditions and the Time of Doing it. Intern Med Today 2017; 23 (4) :265-271
غضنفری سید مجید، یوسفی مهدی، فیض آبادی زهره، ساکی آزاده، تقی پور علی، سعیدی نیک عبدالله و همکاران.. رابطه مقدار خون خارج‌شده طی حجامت با شرایط فردی بیمار و زمان انجام آن. طب داخلی روز. 1396; 23 (4) :265-271

1- گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- شبکه بهداشت و درمان شهرستان ساوه، دانشگاه علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران
4- گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، Mehrimr1@mums.ac.ir
اهداف: حجامت یک روش درمانی است که در روایات و منابع معتبر طب سنتی ایران، بر انجام آن در ایام خاصی توصیه شده است. هدف این مطالعه، تعیین رابطه مقدار خون خارج‌شده طی حجامت با شرایط فردی بیماران و زمان انجام آن بود.
ابزار و روش­ها: در این پژوهش توصیفی- مقطعی در بهار سال 1395، تعداد 391 مرد مراجعه‌کننده به یک مرکز حجامت در شهرستان ساوه به‌روش نمونه‌گیری آسان انتخاب شده و حجامت در موضع بین دو کتف برای آنها انجام ­شد. ابزار پژوهش، پرسش‌نامه‌ای مشتمل بر مشخصات فردی، تاریخ مراجعه به‌تفکیک روز و ماه و سال شمسی و قمری، سن، قد، وزن و مقدار خون خارج‌شده طی حجامت بر حسب گرم بود. داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS 16 و توسط آزمون‌های آماری مجذور کای، T زوجی و آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه تحلیل شدند.
یافته­ها: میانگین‌های سن، وزن و نمایه توده بدنی با میانگین خون خارج‌شده طی حجامت رابطه معنی‌دار داشتند (01/0p<). بین روزهای مختلف هفته و نیز بین روزهای ماه قمری از نظر مقدار خون خارج‌شده اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0p>)، اما مقدار خون خارج‌شده در افراد با سابقه قبلی حجامت نسبت به افراد بدون سابقه بیشتر بود (001/0p<). همچنین در افراد مبتلا به بیماری فشار خون نسبت به سایر گروه‌های درمانی، مقدار خون بیشتری خارج شد (05/0p<).
نتیجه­گیری: ویژگی‌های فردی مانند سن، وزن، نمایه توده بدنی، علت مراجعه و سابقه حجامت قبلی بر مقدار خون خارج‌شده طی حجامت تاثیرگذار هستند، اما زمان انجام حجامت (روز و ماه) بر مقدار خون خارج‌شده تاثیری ندارد.

دریافت: 1395/9/3 | پذیرش: 1396/4/13 | انتشار: 1396/7/4