دوره 23، شماره 4 - ( پاییز 1396 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 338-331 | برگشت به فهرست نسخه ها

TaheriChadorneshin H, Ranjbar K, Nourshahi M. A Review of Response of Angiogenic and Angiostatic Factors to Exercise. Intern Med Today 2017; 23 (4) :331-338
طاهری چادرنشین حسین، رنجبر کمال، نورشاهی مریم. مروری بر پاسخ فاکتورهای آنژیوژنیک و آنژیوستاتیک به ورزش. طب داخلی روز. 1396; 23 (4) :331-338

1- گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران ، kh.taheri_62@yahoo.com
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
اهداف: فرآیندهای آنژیوژنزیس و آنژیوستازیس به ترتیب به‌معنی شکل­گیری و جلوگیری از تشکیل یک مویرگ جدید از مویرگ قبلی است. آنژیوژنز ناشی از ورزش توسط تعادل بین فاکتورهای آنژیوژنیک و آنژیوستاتیک کنترل می­شود. آنژیوژنز ناشی از تمرینات ورزشی از طریق افزایش دانسیته مویرگی در تارهای عضلانی موجب بهبود انتقال اکسیژن و مواد غذایی به عضله می­شود. هدف مطالعه مروری حاضر، بررسی پاسخ هر یک از این فاکتورهای آنژیوژنیک و آنژیوستاتیک به ورزش بود.
نتیجه‌گیری: فاکتور رشدی اندوتلیال عروقی، فاکتور رشدی تغییرشکل‌دهنده بتا، آنژیوپویتین و متالوپروتئینازهای ماتریکس مهم­ترین فاکتورهای آنژیوژنیک هستند که یک پاسخ تنظیم افزایشی را متعاقب ورزش از خود نشان می­دهند. برعکس آنژیوستاتین، اندوستاتین، ترومبوسپوندین ـ 1 و بازدارنده بافتی متالوپروتئیناز به‌عنوان مهم­ترین فاکتورهای آنژیوستاتیک عمل می­کنند. علی‌رغم مشخص‌شدن کارکردهای فاکتورهای بازدارنده در حالت­های کشت سلولی، هنوز مطالعات بیشتری برای رسیدن به جمع‌بندی قطعی در مورد پاسخ فاکتورهای بازدارنده طی ورزش در دو شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک لازم است.

متن کامل [PDF 492 kb]   (2041 دریافت)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: 1395/6/12 | پذیرش: 1396/2/31 | انتشار: 1396/6/28