دوره 23، شماره 2 - ( بهار 1396 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 122-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadri Damirchi E, Aghazadehasl M. Effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy on Coping Styles in Multiple Sclerosis Patients . Intern Med Today 2017; 23 (2) :117-122
صدری دمیرچی اسماعیل، آقازاده اصل مهناز. اثربخشی گروه‌درمانی شناختی- رفتاری بر سبک‌های مقابله‌ای در مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس. طب داخلی روز. 1396; 23 (2) :117-122

1- گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، araz_sadri@yahoo.com
2- دانشکده علوم انسانی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

اهداف: استرس یکی از عوامل مهم در تشدید و عود علایم بیماری مولتیپل‌اسکلروزیس (ام‌اس) است. یکی از موثرترین راه­ها، برای مقابله و مهار استرس و خودکنترلی در بیماران ام‌اس، رویکرد شناختی- رفتاری است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی گروه‌درمانی شناختی- رفتاری بر سبک­های مقابله‌ای بیماران مبتلا به مولتیپل‌اسکلروزیس بود.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش شبه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل در سال 1394، تعداد 80 بیمار مبتلا به ام‌اس عضو انجمن ام‌اس شهر ارومیه به‌روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به‌تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 40 نفر) جایگزین شدند. برای جمع­آوری داده­ها، از پرسش‌نامه سبک مقابله­ای استفاده شد. برنامه گروه‌درمانی شناختی- رفتاری طی 8 جلسه برای گروه آزمایش برگزار شد و گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس یک‌متغیری در برنامه SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: آموزش گروه‌درمانی شناختی- رفتاری در گروه آزمایش منجر به افزایش معنی‌دار میانگین نمره سبک مقابله‌ای مساله‌مدار (04/0=p) و کاهش معنی‌دار میانگین نمرات سبک‌های مقابله‌ای هیجان‌مدار (05/0=p) و اجتنابی (02/0=p) نسبت به گروه کنترل شد.

نتیجه‌گیری: مداخله مبتنی بر گروه‌درمانی شناختی- رفتاری منجر به افزایش سطوح سبک­ مقابله­‌ای مساله‌مدار و کاهش سطوح سبک‌های مقابله‌ای هیجان‌مدار و اجتنابی در بیماران مبتلا به ام‌اس می‌شود.

متن کامل [PDF 522 kb]   (2037 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1395/2/1 | پذیرش: 1395/11/2 | انتشار: 1395/12/21