دوره 22، شماره 4 - ( پاییز 1395 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 351-345 | برگشت به فهرست نسخه ها

Askari M, Hosseini S. Effect of Hydroalcoholic Extracts of Anethum graveolens L. with Swimming Training on Lipid Profile of Diabetic Rats. Intern Med Today 2016; 22 (4) :345-351
عسگری محبوبه، حسینی سید علی. اثر عصاره آبی- الکلی شوید همراه با تمرین شنا بر نیمرخ چربی موش‌های صحرایی مبتلا به دیابت. طب داخلی روز. 1395; 22 (4) :345-351

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران ، alihoseini_57@yahoo.com

اهداف: شوید در طب سنتی به‌عنوان کاهش‌دهنده گلوکز، چربی و کلسترول مطرح شده است. انجام فعالیت‌های ورزشی نیز از راهکارهای اساسی کنترل و درمان دیابت و هیپرلپیدمی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر شش هفته تمرین شنا، مصرف عصاره آبی- الکلی شوید و ترکیب آنها بر نیم‌رخ چربی موش‌های صحرایی دیابتی بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 48 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ‌‌داولی، پس از القای دیابت، به‌طور تصادفی به 4 گروه (تمرین شنا، مصرف عصاره آبی- الکلی شوید، تمرین شنا به‌همراه مصرف عصاره شوید و کنترل) تقسیم شدند. مداخلات شامل 6 هفته برنامه تمرین شنا و مصرف عصاره آبی- الکلی شوید روزانه به‌میزان 100میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن بود. سپس خونگیری از حیوانات به‌منظور بررسی نیم‌رخ چربی صورت گرفت. داده‌ها با آزمون‌های T وابسته، تحلیل واریانس یک‌راهه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.

یافته‌ها: 6 هفته مصرف عصاره، تمرین شنا و ترکیب آنها، اثر معنی‌داری بر کاهش سطوح LDL، VLDL، تری‌گلیسیرید و کلسترول تام و افزایش سطوح HDL موش‌های صحرایی دیابتی داشت (001/0=p). تمرین شنا به‌همراه مصرف عصاره نسبت به مصرف عصاره به‌تنهایی، اثر بیشتری بر کاهش LDL (008/0=p) و کلسترول تام (01/0=p) داشت. همچنین تاثیر تمرین شنا به‌همراه مصرف عصاره نسبت به مصرف عصاره به‌تنهایی (001/0=p) و تمرین شنا (01/0=p) بر افزایش HDL بیشتر بود.

نتیجه‌گیری: با وجود تاثیر 6 هفته تمرین شنا و مصرف عصاره آبی- الکلی شوید بر بهبود نیم‌رخ چربی موش‌های صحرایی دیابتی، ترکیب این دو روش موثرتر است.

واژه‌های کلیدی: شوید، شنا، تمرین، چربی، دیابت
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی