[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 21، شماره 4 - ( ویژه‌نامه 1394 ) ::
جلد 21 شماره 4 صفحات 89-96 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی ریسک‌فاکتورهای بیومکانیکی بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در حرفه نانوایی براساس شاخص‌های JSI و OCRA
محمد حسین بهشتی 1، فاطمه محمدزاده2، افسانه صادقی3، رضا آقابابایی4
1- مربی گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران ، beheshtihasan8@gmail.com
2- مربی گروه علوم پایه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
3- کارشناس دانشجویی، گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران
4- کارشناس گروه بهداشت حرفه‌ای‌، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، ایران
چکیده:   (476 مشاهده)

اهداف: کارگران حرفه نانوایی به دلیلی ماهیت شغل خود در معرض اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از عوامل ارگونومی قرار دارند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه ریسک‌فاکتورهای اختلالات اسکلتی- عضلانی در حرفه نانوایی بود. 

مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در کلیه نانوایی‌های شهر گناباد در سال 1394 انجام شد و 28 نانوایی به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. از 3 روش جمع‌آوری اطلاعات مشاهده‌ای (برای آنالیز شغل‌ها و وظایف دارای حرکات تکراری)، مصاحبه‌ای (برای پرسش درباره نوع انجام و پیچیدگی کار) و ارزیابی ارگونومیک اندام فوقانی (شامل تکنیک‌های OCRA و JSI به منظور تعیین سطوح ریسک واقعی وظایف تکراری و ارزیابی آنها) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیلی غیرپارامتری همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: شاخص OCRA برای کارکنان شاغل به عنوان چانه‌گیر و شاطر در نانوایی‌های لواش، سنگک و تافتون بیشتر از 4 (ناحیه قرمز) بود. به غیر از وظیفه چانه‌گیر در نانوایی سنگک، نمره شاخص استرین دست راست برای تمام وظایف موجود در نانوایی‌های لواش، تافتون و سنگک بیشتر از 7 (ناحیه قرمز) بود. بین نتایج شاخص OCRA و روش JSI در تعیین وضعیت ارگونومیک شاغلان حرفه نانوایی در هر 3 نوع لواش (001/0p<؛ 545/0=r)، سنگک (001/0p<؛ 51/0=r) و تافتون (001/0p<؛ 461/0=r) ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج شاخص‌های OCRA و JSI، کارگران نانوایی‌ها از نظر ریسک ابتلا به صدمات اسکلتی- عضلانی در رده‌های بالایی قرار دارند.

واژه‌های کلیدی: اختلالات، اسکلتی- عضلانی، ارگونومی، نانوایی، JSI، OCRA
متن کامل [PDF 270 kb]   (333 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: ۱۳۹۴/۱۰/۲۱ | پذیرش: ۱۳۹۵/۲/۱ | انتشار: ۱۳۹۵/۲/۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

beheshti M H, mohammadzadeh F, sadeghi A, aghababaee R. Determination of Biomechanical Risk Factors of Musculoskeletal Disorders in Bakery Profession Based on JSI and OCRA Indices. Horizon Med Sci . 2015; 21 (4) :89-96
URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-2414-fa.html
بهشتی محمد حسین، محمدزاده فاطمه، صادقی افسانه، آقابابایی رضا. شناسایی ریسک‌فاکتورهای بیومکانیکی بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در حرفه نانوایی براساس شاخص‌های JSI و OCRA. افق دانش. 1394; 21 (4) :89-96

URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-2414-fa.html

دوره 21، شماره 4 - ( ویژه‌نامه 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی افق دانش The Horizon of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 785 queries by yektaweb 3506