دوره 22، شماره 3 - ( تابستان 1395 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 227-221 | برگشت به فهرست نسخه ها

Siavashi M, Ahmadi R. Effect of Oil Paint Fumes Inhalation on the Level of Serum Thyroid Hormones and Thyroid Stimulating Hormone in Rats. Intern Med Today 2016; 22 (3) :221-227
سیاوشی مریم، احمدی رحیم. اثرات استنشاق بخارات رنگ روغنی بر سطح سرمی هورمون‌های تیروئیدی و هورمون محرک تیروئید در موش‌های صحرایی. طب داخلی روز. 1395; 22 (3) :221-227

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، msiavashi80@yahoo.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

اهداف: مطالعات مختلف نشان می­دهند که قرارگیری در معرض رنگ و مواد شیمیایی، فعالیت غده تیروئید را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هدف این مطالعه، بررسی آثار استنشاق بخار رنگ­های روغنی بر سطح سرمی هورمون­های تیروئیدی در موش­های صحرایی نر و ماده بود.

مواد و روش­ها: در این پژوهش تجربی، ۱۵ سر موش صحرایی نر و ۱۵ سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار به‌طور تصادفی به ٦ گروه ۵تایی (سه گروه کنترل و گروه‌های مواجه‌شده با بخارات رنگ طی یک و ۸ ساعت در روز با تفکیک جنسیت) تقسیم شدند. پس از گذشت ۱۰ هفته سطح سرمی هورمون‌های تیروئیدی T3، T4 و TSH مورد ارزیابی قرار گرفت. داده­ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS 20 و توسط آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون توکی تحلیل شدند.

یافته­ها: میانگین هورمون‌های T3 و T4 در دو گروه نر و ماده یک‌ساعته و هشت‌ساعته دارای کاهش معنی‌دار نسبت به گروه کنترل بود (00۱/0p<) و با افزایش مدت‌زمان استنشاق روند کاهش سرعت بیشتری گرفت. در مورد هورمون T3 کاهش در جنس ماده نسبت به جنس نر در گروه یک‌ساعته (00۱/0p<) و هشت‌ساعته (05/0p<) و در مورد هورمون T4 تنها در گروه یک‌ساعته (00۱/0p<) به‌طور معنی‌داری بیشتر بود. میانگین هورمون TSH نیز با استنشاق بخار رنگ نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌دار یافت (00۱/0p<) و این افزایش در موش­های ماده در گروه هشت‌ساعته نسبت به گروه نر معنی‌دار بود (0۱/0p<).

نتیجه­گیری: استنشاق بخارات رنگ روغن باعث کاهش سطح سرمی هورمون­های تیروئیدی T4 و T3 و افزایش سطح سرمی هورمون TSH می‌شود که این تاثیر در جنس ماده بیشتر است.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1394/5/2 | پذیرش: 1395/2/21 | انتشار: 1395/3/4