دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 168-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talaei S A, Mohammadifar M, Azami A, Salami M. Effect of Interaction of Age and Changing in Visual Experience During Critical Period of Brain Development on Expression of Melatonin Receptors in Rat’s Hippocampus. Intern Med Today 2015; 21 (3) :163-168
طلائی سید علیرضا، محمدی فر مژگان، اعظمی ابوالفضل، سلامی محمود. تاثیر برهمکنش سن و تغییر در تجربه بینایی طی دوره بحرانی تکامل مغز بر بیان گیرنده‌های ملاتونین در هیپوکامپ موش صحرایی. طب داخلی روز. 1394; 21 (3) :163-168

1- مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، talaei@kaums.ac.ir
2- مرکز تحقیقات فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
3- مرکز تحقیقات علوم تشریح، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران

اهداف: ملاتونین نقش تعدیل‌کنندگی در عملکرد دستگاه عصبی داشته و ترشح آن از یک ریتم شبانه­روزی و وابسته به پیام­های بینایی پیروی می‌کند. حضور گیرنده­های این هورمون در نواحی مختلف مغز نشان داده شده است. در دوره بحرانی تکامل مغز، ساختار مغز پستانداران به­شدت تحت تاثیر پیام­های حسی محیطی قرار می­گیرد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر برهم‌کنش سن و محرومیت از بینایی در دوره بحرانی تکامل مغز بر بیان گیرنده­های ملاتونین در هیپوکامپ موش صحرایی بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی روی 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار که در دو گروه پرورش‌یافته در سیکل 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی و تاریکی کامل قرار گرفتند، انجام شد. حیوانات هر گروه در سنین 2، 4 و 6هفتگی (تعداد در هر گروه=6 سر) وارد مطالعه شدند. بیان mRNA مربوط به گیرنده­های ملاتونین MT1 و MT2، در هیپوکامپ با روش RT-PCR و بیان پروتئین آنها با روش وسترن‌بلات بررسی شد. داده­ها توسط آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره یک‌سویه به‌همراه آزمون توکی آنالیز شدند.

یافته‌ها: بیان نسبی mRNA و پروتئین گیرنده­های MT1 و MT2 در حیوانات LR از سن 2 تا 6هفتگی در حدود 36% افزایش داشت (001/0p<). محرومیت از بینایی باعث شد تا بیان MT1 به­میزان 35% و بیان MT2 به­میزان 50% از سن 2 تا 6هفتگی کاهش یابد (001/0p< برای هر دو مقایسه).

نتیجه‌گیری: همزمان با افزایش سن در دوره بحرانی تکامل مغز، بر بیان هر دو گیرنده ملاتونین در ناحیه هیپوکامپ موش صحرایی افزوده می‌شود و محرومیت از بینایی این روند را معکوس می­نماید.

دریافت: 1393/12/15 | پذیرش: 1394/4/16 | انتشار: 1394/5/28