[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) ::
جلد 21 شماره 3 صفحات 155-161 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر ضدباکتریایی اسانس روغنی آویشن شیرازی بر هشت گونه پاتوژن گوارشی
مجید زارع بیدکی1، مینا عرب *2، محترمه خزاعی3، احسان افکار4، محمود زردست5
1- استادیار
2- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، minaarab70@yahoo.com
3- کارشناس گروه میکروب‌شناسی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- کارشناسی ارشد معاونت تحقیقات و فنّاوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
5- استادیار گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (1577 مشاهده)

 

اهداف: با شیوع مقاومت‏های آنتی‌بیوتیکی در سال‏های اخیر تمایل به استفاده از طب گیاهی توسعه یافته و مواد ضدباکتریایی مشتق از گیاهان کاربردهای زیادی در کنترل میکروارگانیزم‏ها پیدا کرده است. آویشن یکی از گیاهان دارویی است که در سال‏های اخیر اثرات فارماکولوژیک و آنتی‌بیوتیکی آن مورد بررسی و بحث است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بر 8 گونه باکتری پاتوژن گوارشی بود.

 

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، اسانس آویشن شیرازی به‌روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر استخراج شد. سپس با استفاده از روش میکرودایلوشن‌براث، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی علیه 8 گونه استاندارد باکتریایی پاتوژن تعیین شد. هر آزمایش سه بار تکرار شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 و آزمون‌های تحلیل واریانس یک‌طرفه و توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

 

یافته‌ها: میانگین MIC اسانس آویشن شیرازی در بین باکتری‏های مورد آزمایش، تفاوت معنی‌داری داشت (001/0p<)، به‌طوری که بیشترین حساسیت نسبت به این اسانس در باسیلوس ‌سرئوس و کمترین حساسیت در سودوموناس آئروژینوزا وجود داشت. MBC اسانس آویشن شیرازی در میان باکتری‏های مورد مطالعه تفاوت معنی‏داری نداشت (073/0=p).

 

نتیجه‌گیری: اسانس آویشن شیرازی اثرات ضدباکتریایی قابل توجهی دارد.

 

واژه‌های کلیدی: آویشن شیرازی، اسانس، اثر ضدباکتریایی، حداقل غلظت بازدارنده، حداقل غلظت باکتری‌کش
متن کامل [PDF 275 kb]   (752 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پايه پزشكي
دریافت: ۱۳۹۳/۱۱/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۴/۴/۷ | انتشار: ۱۳۹۴/۵/۲۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول



DOI: 10.18869/acadpub.hms.21.3.155


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zare Bidaki M, Arab M, Khazaei M, Afkar E, Zardast M. Anti-Bacterial Effect of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on Eight Gastrointestinal Pathogenic Species. Horizon Med Sci . 2015; 21 (3) :155-161
URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-2147-fa.html
زارع بیدکی مجید، عرب مینا، خزاعی محترمه، افکار احسان، زردست محمود. اثر ضدباکتریایی اسانس روغنی آویشن شیرازی بر هشت گونه پاتوژن گوارشی. افق دانش. 1394; 21 (3) :155-161

URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-2147-fa.html

دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی افق دانش The Horizon of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 786 queries by yektaweb 3503