دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 70-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahraki M.R., Mirshekari H., Khamar Moghadam S.. Effect of Short-time Consumption of Oral Magnesium Sulfate on Blood Glucose and Serum Lipids in Streptozotocin-induced Diabetic Male Rats. Intern Med Today 2013; 19 (2) :67-70
شهرکی محمد رضا، میرشکاری حمیده، خمر مقدم ساناز. اثر مصرف کوتاه‌مدت سولفات‌منیزیم خوراکی بر قند خون و لیپیدهای سرم در موش‌های صحرایی نر دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین. طب داخلی روز. 1392; 19 (2) :67-70

1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران ، m_shahrakim@zaums.ac.ir

اهداف: دیابت شیرین بیماری متابولیک و ناشی از افزایش قند خون است. از آنجایی که منیزیم سرم، نقش مهمی در بروز عوارض دیابت دارد، هدف از انجام این پژوهش، بررسی مصرف کوتاه‌مدت سولفات‌منیزیم خوراکی بر میزان قند خون و لیپوپروتئین‌های سرم در موش‌های صحرایی نر دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین بود.

روش‌ها: این مطالعه تجربی در 32 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار- آلبینو در محدوده وزنی 250-200 گرم انجام شد. نیمی از موش‌ها با تزریق داخل صفاتی استرپتوزوتوسین محلول در بافر سیترات‌سدیم با دوز 50میلی‌گرم‌برکیلوگرم دیابتی شدند. موش‌ها در 2 گروه سالم A و B و دیابتی C و D مطالعه شدند. نمونه‌های گروه‌های A و C با غذا و آب معمولی و نمونه‌های گروه‌های B و D با غذای معمولی و آب غنی از سولفات‌منیزیم با دوز 10میلی‌گرم‌برمیلی‌لیترتغذیه شدند. میزان قند خون و لیپوپروتئین‌های سرم موش‌ها در انتهای آزمایش اندازه‌گیری شد. تمامی داده‌های به‌دست‌آمده، با استفاده از نرم‌افزار SPSS 17 و آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: سطح گلوکز خون، تری‌گلیسرید و LDL سرم در موش‌های گروه D در مقایسه با گروه C کاهش معنی‌داری داشت. تفاوت HDL سرم و کلسترول تام بین گروه‌های C و D معنی‌دار نبود.

نتیجه‌گیری: مصرف سولفات‌منیزیم خوراکی، موجب کاهش قند خون و بهبود لیپوپروتئین‌های سرم، در موش‌های صحرایی نر دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین می‌شود.

متن کامل [PDF 239 kb]   (2026 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1391/10/19 | پذیرش: 1392/4/25 | انتشار: 1392/4/25