دوره 19، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 148-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azemati M., Shaker Hosseini R., Hekmatdoost A., Hosseini M.. Comparison the effects of Canola and Sunflower oil usage on serum inflammation markers in osteoporosis patients. Intern Med Today 2013; 19 (3) :143-148
عظمتی محبوبه، شاکر حسینی راهبه، حکمت دوست اذیتا، حسینی منا. مقایسه اثرات مصرف روغن کلزا و روغن آفتابگردان بر شاخص‌های التهابی سرم در بیماران مبتلا به استئوپروز. طب داخلی روز. 1392; 19 (3) :143-148

1- گروه تحقیقات تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، drazemati@gmail.com

اهداف: اسیدهای چرب طولانی‌زنجیر امگا-3 مصرف‌شده از طریق رژیم غذایی می‌توانند سبب کاهش تولید IL-1 ، IL-6 ، IL-4 و TNF-α توسط سلول‌های مختلف شوند. استئوپروز مخصوصاً در زنان یائسه خطر شکستگی استخوان را افزایش می‌دهد. مطالعه حاضر به‌منظور مقایسه اثرات مصرف روغن کلزا با مصرف روغن آ فتابگردان بر شاخص‌های التهابی سرم در بیماران مبتلا به استئوپروز صورت گرفت.

روش‌ها: 40 بیمار مبتلا به استئوپروز در یک کارآزمایی بالینی از مراجعه‌کنندگان به مراکز بیماری‌های استخوان و مفاصل تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از بهمن‌ماه 1389 تا اردیبهشت‌ماه 1390 به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. بیماران در دو گروه روغن کانولا و روغن آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفتند. داده‌ها در قالب نرم‌افزار آماری SPSS 16 با آزمون‌های T زوجی و T مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: کاهش معنی‌داری در فشار خون سیستولی در گروه آفتابگردان مشاهده شد (001/0=p). همچنین افزایش میزان 25هیدروکسی‌کولِ‌کَلسیفرول در گروه کانولا (03/0=p) و آفتابگردان (042/0=p) بعد از مداخله نسبت به قبل از آن معنی‌دار بود. تفاوت شاخص‌های اینترلوکین-1، -4، -6 و TNF-α در هر دو گروه بعد از مداخله نسبت به قبل از آن معنی‌دار نبود.

نتیجه‌گیری: مصرف روغن کانولا در مقایسه با روغن آفتابگردان تاثیری بر کاهش نشانگرهای التهابی در بیماران مبتلا به استئوپروز ندارد.

متن کامل [PDF 273 kb]   (1942 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: مطالعه بيماری‌ها
دریافت: 1391/6/4 | پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1392/7/16