دوره 19، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 160-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kafi S.M., Atashkar S.R., Amir Alavi S., Rezvani S.. Relationship of Post-Traumatic Stress Disorder with Psychological Defence Styles in Burn Patients. Intern Med Today 2013; 19 (3) :155-160
کافی سیدموسی، آتشکار رقیه، امیرعلوی سیروس، رضوانی سحر. رابطه اختلال استرس پس از سانحه با سبک‌های دفاعی روانی در بیماران سوختگی. طب داخلی روز. 1392; 19 (3) :155-160

1- گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران ، mosakafie@yahoo.com

اهداف: بازماندگان سوختگی با فرآیندهای دردناک و بدشکلی‌های ناشی از اثر زخم مواجه می‌شوند و اغلب مشکلات عمده‌ای را تجربه می‌کنند. هدف این پژوهش شناسایی روابط بین PTSD و سبک‌های دفاعی- روانی در بیماران سوختگی بود.

روش‌ها: این پژوهش همبستگیِ مقطعیِ پس‌رویدادی در 90 بیمار بستری در مرکز سوانح سوختگی و جراحی ترمیمی ولایت رشت در سال 1390 انجام شد و 63 بیمار به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و وارد ﭘژوهش شدند. از فرم مشخصات جمعیت‌شناختی، مقیاس اختلال استرس پس از سانحه می‌سی‌سی‌پی و پرسش‌نامه سبک‌های دفاعی برای جمع‌آوری داده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار آماری spss 16 و با استفاده از آزمون‌های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد.

یافته‌ها: شدت سوختگی با بخش‌های سوخته بدن، PTSD ، سبک دفاعی روان‌آزرده و رشدنایافته، همبستگی مثبت و با سبک دفاعی رشدیافته همبستگی منفی داشت. همچنین بخش‌های سوخته بدن با PTSD ارتباط مستقیم و PTSD با سبک رشدیافته ارتباط معکوس و با سبک‌های روان‌آزرده و رشدنایافته ارتباط مستقیم داشت. 7/17% واریانس PTSD از طریق متغیر سبک دفاعی رشدیافته، 3/44% از طریق متغیر سبک دفاعی روان‌آزرده و 73% از طریق متغیر سبک دفاعی رشدنایافته قابل پیش‌بینی بود.

نتیجه‌گیری: بین شدت سوختگی، PTSD و سبک‌های دفاعی- روانی ارتباط وجود دارد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1391/5/27 | پذیرش: 1392/7/16 | انتشار: 1392/7/16