دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 122-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chamanzari H., Raffe S., Modarres Gheravi M., Ebrahimzade S.. Effect of Guided Imagery on Orthopedic Operations Pain in Traumatic Patients. Intern Med Today 2013; 19 (2) :117-122
چمنزاری حمید، رافع سمانه، مدرس غروی مرتضی، ابراهیم‌زاده سعید. تاثیر تجسم هدایت‌شده بر درد اعمال جراحی ارتوپدی در بیماران ترومایی. طب داخلی روز. 1392; 19 (2) :117-122

1- گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، chamanzarih@mums.ac.ir

اهداف: استفاده از داروهای ضد درد، به‌ویژه مخدر عوارض زیادی دارند و ترکیب روش‌های غیردارویی با داروها می‌تواند موثرترین راه تسکین درد باشد. یکی از روش‌های غیردارویی، تجسم هدایت‌شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تجسم هدایت‌شده بر درد جراحی ارتوپدی در بیماران ترومایی انجام شد.

روش‌ها: این کارآزمایی بالینی دوگروهه در سال 1389 در بیماران ترومایی مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد مشهد انجام شد. 74 بیمار به صورت غیرتصادفی آسان انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه درد مک‌گیل، مقیاس عددی درد و پرسش‌نامه توانایی تجسم بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون‌های T مستقل، مجذور کای، دقیق فیشر، من- ویتنی، آنالیز واریانس با مقادیر تکراری، همبستگی فریدمن و آنالیز واریانس دوطرفه انجام شد.

یافته‏ها: نمره کلی درد و کیفیت درد در روز سوم بعد از عمل تفاوت آماری معنی‌داری بین دو گروه داشت (0001/0=p). نمره تجسم با شدت درد و طول مدت درد ارتباط آماری معنی‌داری نداشت ولی با کیفیت درد همبستگی معنی‌داری داشت (009/0=p؛ 423/0-=r). اختلاف آماری معنی‌داری بین نمره کلی درد از 3 روز قبل از عمل تا 3 روز بعد از عمل، در روزهای مختلف قبل و بعد از عمل و بین شدت درد در روزهای مختلف قبل و بعد از عمل، درون هر 2 گروه کنترل و مداخله مشاهده شد.

نتیجه‏گیری: تجسم هدایت‌شده موجب کاهش نمره کلی درد، مدت درد و بهبود کیفیت درد در روز سوم پس از عمل بیماران دارای شکستگی می‌شود، اما بر شدت درد تأثیری ندارد .

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ارتوپدی و بيومکانيک
دریافت: 1390/10/25 | پذیرش: 1392/7/1 | انتشار: 1392/7/1