دوره 17، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 68-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saki A, Hajizadeh E, Tehranian N. Evaluating the Risk Factors of Breast Cancer Using the Analysis of Tree Models . Intern Med Today 2011; 17 (1) :60-68
ساکی امل، حاجی زاده ابراهیم، تهرانیان نجمه. بررسی ریسک فاکتور های سرطان پستان با استفاده از تحلیل . طب داخلی روز. 1390; 17 (1) :60-68

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، Hajizadeh@modares.ac.ir

چکیده

زمینه و هدف: در بسیاری از تحقیقات پزشکی هدف تعیین ریسک فاکتورهای بیماری موردنظر با توجه به اثرات متقابل آن­ها و رده­بندی بیماران بر اساس این ریسک فاکتورها است. برای این منظور از
مدل­های رگرسیون، تحلیل ممیزی و رده­بندی استفاده می­شود، حال آن­که بررسی پیش­فرض­ها برای این مدل­ها در داده­های پزشکی اغلب بسیار مشکل خواهد بود. لذا باید از روش­های جایگزین استفاده نمود. هدف از این مقاله ارائه روش رده­بندی درختی برای بررسی ریسک فاکتورهای سرطان پستان است. این روش در سال 1984 توسط بریمن و همکاران تحت عنوان تحلیل رده­بندی و رگرسیون درختی عمومیت یافت.

روش تحقیق: در این مطالعه از داده­های یک مطالعه موردی شاهدی استفاده شده است، که در آن گروه مورد شامل 312 خانم مبتلا به سرطان پستان زیر 40 سال با تشخیص قطعی بر مبنای آسیب­شناسی و گروه شاهد شامل 312 خانم زیر 40 سال مراجعه­کننده به بیمارستان امام خمینی تهران به علت بیماری غیرنئوپلاستیک و غیرهورمونی بودند. این داده­ها با استفاده از مدل­های رده­بندی درختی و با استفاده از نرم­افزار CART تحلیل شدند.

یافته­ها : نتایج حاصل نشان داد که متغیرهایی مانند سابقه خانوادگی سرطان پستان، سابقه خانوادگی سرطان تخمدان، سابقه بیماری خوش­خیم پستان، سن منارک، وضعیت قاعدگی، عدم فعالیت فیزیکی، قرار گرفتن در معرض حوادث استرس­زا، عواملی مؤثر در ابتلا به سرطان هستند.

نتیجه گیری : تعیین ریسک فاکتورها در سرطان پستان اهمیت ویژه ای دارد. روش­های رده­بندی درختی به دلیل عدم نیاز به برقراری پیش فرض­های سخت، ابزاری قدرتمند برای بررسی ریسک فاکتورهاست. همچنین به دلیل شهودی بودن مدل­های درختی تفسیر داده­ها برای محققین ساده­تر
می­باشد.

دریافت: 1390/1/16 | انتشار: 1390/1/26