دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 202-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanabadi M, Madarshahian F. Effect of previous child lactation during pregnancy on the pregnancy outcome and newborns birth sizes. Intern Med Today 2013; 18 (4) :197-202
حسن‌آبادی محسن، مادرشاهیان فرح. تاثیر شیردهی به کودک قبلی طی حاملگی بر نتیجه حاملگی و اندازه بدو تولد نوزاد. طب داخلی روز. 1391; 18 (4) :197-202

1- گروه بهداشت عمومی و جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، mohsenhassanabadi@yahoo.com
2- گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
اهداف: در بسیاری از کشورها شیردهی زنان حامله به کودک قبلی شایع است و می‌تواند موجب آزادسازی اکسی‌توسین، انقباض رحم و افزایش نیاز مادر به انرژی شود. عواقب احتمالی شیردهی طی بارداری بر عاقبت حاملگی و نوزاد هنوز مشخص نیست. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر شیردهی به کودک قبلی طی حاملگی بر نتیجه حاملگی و اندازه بدو تولد نوزاد بود.
روش‌ها:
در این مطالعه مورد- شاهدی طی 9 ماه در زایشگاه‌های شهر بیرجند، از 2308 مادر حامله چندزا، 320 نفر با روش نمونه‌گیری متوالی انتخاب شدند. گروه آزمون متشکل از 80 مادر بودند که در حاملگی فعلی به شیردهی کودک قبلی ادامه دادند. گروه شاهد 240 مادر همسان‌شده با گروه آزمون بودند که حداقل از 3 ماه قبل از حاملگی، شیردهی به کودک قبلی را متوقف نمودند. دو پرستار بالینی آموزش‌دیده با دو پرسش‌نامه رفتارهای شیردهی گروه آزمون، عاقبت حاملگی و وزن، قد و دور سر ابتدای تولد نوزادان دو گروه را جمع‌آوری نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از SPSS 16 و آزمون‌های T استودنت، همبستگی پیرسون، مجذور کای، من- ویتنی و دقیق فیشر استفاده شد.
یافته‌ها: تفاوت معنی‌دار آماری بین عاقبت حاملگی در گروه آزمون و شاهد (0/36=p) و همچنین بین عاقبت حاملگی و رفتارهای شیردهی مادران گروه آزمون (0/69=p) مشاهده نشد. میانگین وزن (0/45=p)، قد (0/15=p) و اندازه دور سر (0/31=p) بدو تولد نوزادان دو گروه اختلاف معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: شیردهی زنان حامله سالم به کودک قبلی فاقد اثرات قابل توجه بر عاقبت بارداری، وزن، قد، و اندازه دور سر بدو تولد نوزادان است.
واژه‌های کلیدی: شیردهی، حاملگی، وزن تولد، سقط
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: زنان