دوره 16، شماره 4 - ( 11-1389 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asadi Noghabi F, Kashaninia Z, Sajedi F, Rahgozar M, Yousefi H. The Effect of Skin-to-skin Contact on the Pain Intensity of Intramuscular. Intern Med Today 2011; 16 (4)
اسدی نوقابی فریبا، کاشانی نیا زهرا، ساجدی فیروزه، رهگذر مهدی، یوسفی هادی. تأثیر تماس پوستی مستقیم مادر و نوزاد بر شدت درد ناشی از تزریق عضلانی در نوزادان. طب داخلی روز. 1389; 16 (4)

1- دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ، faribaasadi9@gmail.com
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران
3- دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

چکیده

زمینه و هدف : نوزادان در مقایسه با اطفال بزرگ تر و بالغین، نسبت به درد حساس ترند و استعداد بیشتری برای ابتلا به عوارض دراز مدت آن دارند. بنابراین تدابیری برای کاهش احساس درد نوزادان ضروری است. به همین منظور این تحقیق با هدف تعیین تأثیر تماس پوستی مستقیم مادر و نوزاد بر شدت درد ناشی از تزریق عضلانی در نوزادان انجام شد.

روش تحقیق: مطالعه ی حاضر یک تحقیق تجربی است که طی 6 ماه در سال های 86-1385 در بیمارستان شریعتی بندرعباس انجام شد. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. تعداد 100 نوزاد سالم با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه آزمون و گواه قرار گرفتند. هنگام تزریق عضلانی، نوزادان گروه آزمون لخت و با یک پوشک زیر لباس مادر و در تماس مستقیم با پوست سینه و شکم وی و در گروه گواه پیچیده در پتو و درون کات نوزادان در کنار تخت مادر قرار داده شدند. بلافاصله پس از شروع تزریق، واکنش های رفتاری نوزادان (تغییر حالت صورت، گریه، وضعیت تنفسی، حرکت دست ها و پاها و وضعیت آرامش) در دو گروه بررسی، ثبت و با مقیاس بررسی درد نوزاد - شیرخوار نمره گذاری شد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS داده ها مورد تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: از نظر نسبت گریه، حالت صورت، وضعیت آرامش، وضعیت تنفس و حرکت دست ها و پاها بین گروه آزمون و گواه اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0 < p ) . مقایسه ی شدت درد در دو گروه آزمون و گواه ضمن تعدیل اثر متغیر آپگار دقیقه ی اول نشان داد که بین شدت درد گروه آزمون و گروه گواه اختلاف
معنی داری وجود دارد (024/0 = OR و 001/0 p< ) و شدت درد در گروه آزمون کمتر از گروه گواه می باشد.

نتیجه گیری: تماس پوستی مستقیم مادر و نوزاد یک روش آسان، در دسترس و بی خطر جهت کاهش درد نوزادان می باشد.

دریافت: 1389/11/30 | انتشار: 1389/11/26